Atmosféra sa nedá kúpiť

 Atmosféra sa nedá kúpiť

 

Začať podnikať, to chce naozaj odvahu. Konštantín Balun ju našiel už vo svojich 20 rokoch, kedy si otvoril v Prešove svoju vlastnú prevádzku Vinyl. Študoval dizajn, neskôr na vysokej škole zas manažment, no dva roky na to sa vybral vlastnou cestou. Popri štúdiu vždy brigádoval a pracoval. Lásku ku gastronómii má v srdci už od malička. V jeho umeleckej duši už zostane navždy.

Narodil som sa v krčme, v krčme aj zomriem

Inšpiráciou a vzormi v jeho živote sú predovšetkým rodičia. „Do gastronómie som sa dostal cez brigády, neskôr som pracoval v bare.“ Vzorom mu od tínedžerských čias bol práve otec, ktorý pracuje ako prevádzkar. Konštantín nikdy neštudoval na odbornej škole v oblasti gastronómie. „Myslím, že dizajn a gastronómia sú úzko späté,“ tvrdí.

Konštantín Balun Vinyl

Vždy som bol iný

 Po dvoch rokoch štúdia na vysokej škole sa Konštantín rozhodol, že k tomu, aby mohol podnikať nepotrebuje vysokoškolský titul. „Škola ma až tak nenapĺňala, nechcem však dehonestovať vzdelanie. Viem, že pre niektorých ľudí je prioritou.“ Rodina, priatelia i známi na ňom videli, že potrebuje vlastný priestor na sebarealizáciu. Jeho otec už od mala videl, že je výnimočný. „Tvrdil, že som iný, už len v tom, že sa škrabem opačnou rukou na druhej strane hlavy.“ Sám sa s týmto tvrdením stotožňuje. „Myslím, že som celkovo zvláštny človek.“ To, že je jedinečný, odráža aj jeho kaviareň. „Nie je to len v zariadení mojej kaviarne, pretože aj koláče, limonády, drinky tvorím sám. Mám rád netradičné chute a kombinujem suroviny, ktoré by nikto nikdy neskombinoval.“ Pre dokonalú chuť je naozaj schopný všetkého. „Stane sa mi, že správnu kombináciu vytváram dlho, musí byť dokonalá.“ Všetky tieto stránky však Konštantín považuje za svoju prednosť.

Konštantín Balun Vinyl

Atmosféra je dôležitá

Najskôr mal sympatický Prešovčan kaviareň v centre mesta. „Priznám sa, nemal som k nej až taký vzťah. Dostal som skvelú ponuku a jednoducho som ju predal, aby mohlo prísť niečo nové a lepšie.“ Sám priznáva, že riskovať v živote sa mu naozaj oplatí. „Obdivoval som gastronómiu od malička. Páčilo sa mi miešanie nápojov, sledoval som internet a navštevoval som veľmi veľa prevádzok.“ Konštantín sa snaží vyjsť v ústrety najmä ľuďom, ktorí si chcú oddýchnuť a zrelaxovať. „Vediem celý personál. Nechcem, aby do práce chodili nahnevaní. Dbám na to, aby panovala skvelá atmosféra medzi zamestnancami, ako aj medzi zákazníkmi.“ Do kaviarne dal naozaj svoje srdce. „ Myslím, že firmu ktorá vám zrealizuje celú stavbu, návrh a dizajn kaviarne si dokáže najať každý. Ja som stavil na svoju vášeň: platne a originálne doplnky. Kaviareň som tvoril svojimi rukami a predovšetkým srdcom. Zákazníci to cítia, a práve preto k nám chodia radi.“ Sám však tvrdí, že pri otváraní bol plný pochybností. Nevedel, čo má čakať. „Moja kaviareň nie je navrhnutá v jednom štýle –nájdete tu prvky 60. až 80.rokov, veľa doplnkov a zvláštnych kombinácií. Jednoducho, je zvláštna tak ako ja.“

Konštantín Balun Vinyl

Zákon domino

Kaviareň kladie dôraz na kvalitnú kávu, domáce chessecake-y z kvalitných surovín a predovšetkým na spoľahlivý a usmievavý personál. Aj vďaka svojim a otcovým skúsenostiam nadobudol Konštantín na vedenie kaviarne zaujímavý pohľad. „Nemám rád napäté vzťahy. Je to „zákon domino“ – keď ja budem tlačiť na zamestnancov, oni budú tlačiť na zákazníkov a celé to spadne. Kritika ma posúva vpred, pochvala tiež. Nechcem stagnovať. Prinášame vždy niečo nové, teraz napríklad raňajkové menu. Vytvárame stále niečo, čo zákazníkom prinesie radosť a nové chute.“

Konštantín Balun Vinyl

Chcem byť vzorom

„Mal som rôzne brigády a videl som, ako čo v gastronómii funguje, respektíve nefunguje. Vzal som si z toho veľa. Moja priorita sú zamestnanci. Všetci ma tu rešpektujú aj napriek môjmu nízkemu veku. Snažím sa len byť normálny – ľudský a kamarátsky človek. Vážim si svojich zamestnancov a som im za veľa vďačný.“ Konštantín dbá aj na školenia a vzdelávanie„Dokážem s nimi stráviť dni a noci za kávovarom, investujem do nich svoj čas aj peniaze.“ Čas spolu trávia aj mimo práce. Je vidieť, že na vzťahoch si Konštantín zakladá. „ Máme podobné nápady, víziu. Oceňujem ich snahu a entuziazmus.“ Svojou prácou, vytrvalosťou a ochotou im ide majiteľ obľúbenej prešovskej kaviarne príkladom.

Konštantín Balun Vinyl

Moje recepty

 Ku koláčom sa dostal záhadne: mal veľa voľného času a chcel ponúkať niečo výnimočné. Recepty tvoril vo svojej hlave„ Zavrel som sa do výrobne a totálne ma to pohltilo. Teší ma, keď vidím, ako si zákazníci vychutnávajú každý jeden kúsok.“ K vareniu ani pečeniu nemal hlboký vzťah, dnes však so surovinami naozaj čaruje. Konštantín ani nečakal, že jeho tvorba zožne tak veľký úspech. „Teraz sme nútení otvoriť novú výrobňu. Priznám sa, nečakal som, že sa to takto rozbehne. Som rád, že to, čo ma baví, ľuďom chutí a naše chessecake-y sú známe široko-ďaleko. Veru, ich chute si zákazníci objednávajú na svadby, narodeninové oslavy alebo iné príležitosti. Pripraviť vám vedia aj sladké candy bary. „Pri tvorbe koláčov nevnímam čas, je to môj najväčší relax.“

Konštantín Balun Vinyl

Konštantín Balun Vinyl

Marilyn, Marilyn

 Mladý umelec sa venuje aj tvorbe grafiky. Jeho múzou je aj Marilyn Monroe. „Vlastnú grafiku si nemôžem robiť sám, pretože som vždy so sebou nespokojný. Mojou múzou je aj Marilyn. Aj napriek jej škandalóznemu životu tu má svoje miesto.“ Nájdete ju v menu, na obrazoch aj v menších detailoch. „Fascinujú ma aj doplnky, rád nakupujem v bazároch. Dokonca, aj ľudia mi nosia množstvo zaujímavých vecí.“ Konštantín neznáša monotónnosť v interiéri. „Inšpirovala ma moja profesorka na škole. Aranžovali sme, dekorovali, jednoducho sme tvorili. Veľa som sa od nej naučil a som jej vďačný.“ Jeho tvorbu a dynamický prístup musia krotiť známi. „Rád by som sa vybláznil, ale myslím, že na zákazníka by to bolo už veľa.“

Konštantín Balun Vinyl

Vinyl

Slovenský trh

Vo svojej kaviarni chce Konštantín ponúkať kvalitu za prijateľnú cenu s tým najkvalitnejším servisom. „Chcem ponúkať jedlá zo slovenských produktov od lokálnych dodávateľov, uprednostňujem „fresh“ veci pred komerčnými.“ Mladý muž preto každý deň nakupuje čerstvé suroviny v malých množstvách. Sám tvrdí, že „lieta“ po celom Prešove, len aby priniesol kvalitu. „Táto filozofia sa odráža i v našom menu. Snažíme sa ponúkať chutné, ale jednoduché jedlá tak, aby sme dokázali pripraviť každému jednému zákazníkovi všetko, čo v ponuke máme.“ 

Konštantín Balun Vinyl

Chcel by som obslúžiť viac ľudí

 „Čaká nás rekonštrukcia, pretože mojím cieľom je obslúžiť čo najviac ľudí. Nechcem to však spraviť na úkor kvality.“ Na letnú sezónu sa Konštantín teší. Človek si môže len tak sadnúť na terasu a vychutnávať si slnečné lúče a nové letné menu, ktoré Vinyl prinesie. Konštantín nedávno navštívil Londýn, avšak po prvom dni mu už jeho prevádzka chýbala. „Rozmýšľal som, čo sa v kaviarni deje. Práca je môj relax.“ Nechce stáť na jednom mieste, miluje svoju prácu, dal do nej naozaj všetko„Neviem, či budem vytvárať sieť. Museli by ma však naklonovať, lebo veci chcem robiť a robím na 100%.“ Aj napriek tomu uvažuje o prevádzke založenej na servise „TO GO“.  Za prioritu považuje svoje milované koláče. Venuje sa ich výrobe, tvorí katalóg a pripravuje nové chute. „Ľudia na východe chcú niečo nové a za kvalitu sú ochotní si zaplatiť. Ja som za to šťastný, odvďačím sa im čerstvosťou a predovšetkým im všetko pripravujeme s láskou.“

Konštantín Balun Vinyl

príprava kávy

Mám rád Prešov

„Vždy som chcel odísť do zahraničia, odprezentovať moju kaviareň a vytvoriť ju inde. Dnes však viem, že Prešov by som neopustil. Rád chodím aj do Bratislavy, stretnem sa s ľuďmi. Život tu je však oveľa pokojnejší a mne to úplne vyhovuje. A keď mám pravdu povedať, neviem, ako by moje „šalené“ nápady zobrali niekde inde. Možno by ma pochopili a možno odsúdili.“ Aj napriek obavám však v jeho umeleckých očiach vidím, že nad touto myšlienkou uvažuje a výziev sa mladý Prešovčan nebojí. „Neviem, možno to raz vyskúšam, veď som stále dostatočne mladý a celý život mám pred sebou. Verím v seba a vo svoje sny, preto budem odvážny,“ dodáva na záver.

Vinyl

Text: Augustína Markocsyová

Foto: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Guťka Markocsyová

Pôžitkárka, instaguru a organizačný mozog celého portálu. Naša Guťka plánuje všetky cesty, fotenia i články. A vďaka jej citlivému oku je výsledná podoba článkov taká, aká je. I sociálne siete také, aké sú.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články