carpano kosice interier

Chuť Košíc

Povedzte v Košiciach „Carpano” a obyvateľom metropoly východu vyčarujete na tvári zasnívaný úsmev a prebudíte silné spomienky. Len máloktorý z historických meštianskych domov na Hlavnej ulici je totiž taký známy ako dom s číslom 42, ktorý pozná každý Košičan pod názvom Carpano.

 

 

carpano kosice

 

 

Kaviareň a reštaurácia s týmto názvom sa nachádza v samom srdci historického centra a patrí v Košiciach medzi najstaršie bez prerušenia fungujúce miesta, kde sa už niekoľko desaťročí stretávajú domáci aj návštevníci mesta. V rodených Košičanoch vyvoláva spomienky na staré dobré časy, kedy bolo posedenie v „Megayho cukrárni” neodmysliteľnou súčasťou nedeľných vychádzok. Rodili sa tu prvé lásky, oslavovali životné jubileá a ľudia si za odmenu vychutnávali šálku lahodnej kávy a domácu zmrzlinu.

 

carpano

 

Dom číslo 42. na Hlavnej ulici obklopujú nielen historické budovy divadla, fontány a ohorujúceho dómu, ale aj rôzne legendy. História objektu sa datuje až do 14. storočia, takže nečudo, že vás ešte aj dnes pri jeho návšteve opantá magický pocit. Dozaista za to môže citlivá a precízna rekonštrukcia, na ktorú sa vlani podujali jeho noví majitelia, no už po vstupe do noblesnej kaviarenskej časti sa budete cítiť, akoby vás stroj času preniesol naspäť do minulosti.

 

carpano kosice

carpano kosice interier

Carpano interiér

 

Do čias, kedy kvitla skutočná kaviarenská kultúra a káva sa nepila, ale vychutnávala pre chuť a povzbudenie. Nie je ťažké si predstaviť, že toto miesto bolo kedysi styčným bodom rôznych stretnutí v čase, keď ľudia o mobilných telefónoch ani len nesnívali. Pravidelne tu vysedávali známi umelci a herci, ktorí si sem odskočili z neďalekého divadla či športovci. Andy Hryc sa tu napríklad zoznámil so svojou manželkou. Podnik má v sebe jednoducho očarujúci šarm miesta, kde sa píšu ľudské príbehy.

 

carpano kosice interier

 

Carpano nesie svoj názov po objaviteľovi vermutu – lekárnikovi Benedettovi Carpanovi a istý čas tu bola vináreň s ponukou talianskych vín a pochutín, ako jedna z prvých v bývalom Československu. Nedajte sa však pomýliť talianskym názvom. V „dnešnom” Carpane vám naservírujú pokrmy, ktoré sú spojením kuchyne rakúsko-uhorskej monarchie a najmodernejších postupov, ako je metóda pomalého varenia pri nízkych teplotách – sous-vide. Na tanieri sa v zimnej sezóne okrem štandardnej ponuky môžu ocitnúť také vychytávky ako sú býčie zľazy, perkelt z údeného kolena či z držiek alebo dokonca kohútie hrebienky.

 

carpano kosice jedlo

 

 

Carpano je široko-ďaleko známe aj rybími špecialitami, ktoré bývajú na jedálnych lístkoch slovenských reštaurácií skôr ojedinelosťou. Reštaurácia má vlastný zdroj chovu rýb, vďaka čomu si môžete pochutiť vždy na čerstvom zubáčovi, sumcovi, pstruhovi či kaprovi. Nesmieme zabudnúť na ich vychýrené halászle, v ponuke majú až štyri druhy!

 

carpano kosice interier

 

V Carpane myslia aj na celiatikov a napríklad zo siedmich druhov perkeltov sa iba v jednom používa pri finalizácii múka. Ich cieľom je variť tradičnú domácu kuchyňu tohto regiónu, ale moderne a zdravo.

Na vlne klasiky sa vezú aj dezerty. Okrem Sacherovej torty, ktorá bola obľúbeným dezertom ešte za čias Rakúsko-Uhorska majú v ponuke štýlový Carpano koláč, pripravovaný podľa tajnej domácej receptúry. Podnik zamestnáva vlastnú cukrárku, ktorá pripravuje všetky dezerty. Nečakajte teda žiadne polotovary či produkty z veľkovýroby. Čo sa nám páči je to, že dokonca plánujú vyrábať aj vlastné  pralinky.

 

carpano kosice jedlo

 

S jedálnym lístkom je úzko prepojená aj skladba vinotéky. V Carpane by ste márne hľadali talianske, čilské, austrálske či španielské vína. Ponúknu vám značky slovenských, maďarských a moravských výrobcov vína. „Chceme ľudí zoznamovať s tým, čo máme doma a popýšiť sa tým, čo je u nás dobré,” hovoria majitelia. A my z vlastnej skúsenosti potvrdzujeme, že takáto „exkurzia” do histórie Košíc rozhodne stojí za to.

 

carpano kosice interiercarpano kosice interiercarpano kosice interier vino

 

 

 

Viac info nájdete na: www.carpano.sk

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť