Ako na latte art?

 Ako na latte art?

Zatiaľ čo pre pár rokmi sme ocenili riadnu kopu peny na cappuccine, dnes je tomu inak. Dokonalé cappuccino má inú podobu a takzvané „lyžičkovanie“ by malo byť zakázané. Prečo je to tak? Spýtali sme sa baristu siete KA Coffee, Juraja Sivčáka.

 

juraj sivčák latte art

 

 

1. Základom je espresso

 

Pri príprave latte art je základom espresso, ktoré by malo byť kvalitne pripravené. Pretože ak nie je, zhoršuje sa nám samotná možnosť kreslenia do mliečnej peny. Preto pri príprave espressa dodržujeme samotnú gramáž teda 8-9 gramov kávy, ktorú zatlačíme približne 20 kilami a necháme extrahovať približne 25 – 30 sekúnd, tak aby sme pripravili 25 – 30 ml kávičky. Tú samozrejme necháme natiecť do cappuccinovej šálky.

 

 

espresso

 

2. Mliečna pena

 

Popri príprave kávy by sme si mali vedieť pripraviť penu. Najlepšie v kanvičke, ktorá zodpovedá množstvu pripravovaných cappuccin. Zvolíme mlieko, s pomerom tuku 3,5 %. Ideálne je, ak nám nezostane žiadny zvyšok mliečnej peny v kanvičke. Kanvičku sa snažíme držať kolmo a tryska by mala byť pod uhlom 45 stupňov. Pri zohrievaní do prvých 40 stupňov nám mliečko môže trošku bublinkovať, avšak pri väčšom zohrievaní mliečko len akoby hladíme a snažíme sa o vytvorenie víru v kanvičke. Známe pohyby hore- dole vynecháme, ide o precíznu prácu, aby sme dosiahli mlieko, ktoré nebude prebublinkované, ale naopak krásne hutné, hladké a najmä lesklé.

 

 

príprava cappuccina technikou latte art

príprava cappuccina technikou latte art

príprava cappuccina technikou latte art

 

3. Samotná príprava latte art

 

Po dokončení prípravy nastáva konečne príprava cappuccina, kedy lejeme mliečko do espressa tak, aby sa nám vytvoril obrázok. Samotné liatie mlieka do espressa je veda, ale nie taká, ktorá sa nedá naučiť. O tom, ako vytvoriť snáď najznámejší tvar na svete, rozetu, si prečítate tuscribbler.cz.

 

 

príprava cappuccina technikou latte artpríprava cappuccina technikou latte artpríprava cappuccina technikou latte art

 

 

FOTO: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články