Nedeľné varenie – Domáci Luxus

 Nedeľné varenie – Domáci Luxus

Pre recepty do dnešného Nedeľného varenia sme si zašli až do Žiliny. V reštaurácii Korzo sme si mohli pozrieť, ako šéfkuchár pripravuje trojchodové menu v priamom prenose vďaka štýlovej otvorenej kuchyni. Pochutnajte si s nami na domácich dobrotách v netradičnom prevedení od šéfkuchára Ladislava Beláka.

 

 

Dnešné nedeľné menu poteší všetky mlsné jazýčky i náročných gurmánov. Napriek na prvý pohľad zložitému spracovaniu si každý z receptov ľahko pripravíte aj doma a zaručene nimi potešíte svojich blízkych i ohúrite víkendovú návštevu.

 

restaurant korzo žilina

 

1. Po domácky marinovaný losos na radischio šalátiku, preliaty horčicovo-medovým dresingom (recept na 4 porcie)

 

Suroviny:

čerstvý losos 150-200 g, hlávka radischio šalátu, hlávka zeleného šalátu (akéhokoľvek druhu), 1 zväzok bylinky, napr. trebuľky pre chuť a dekoráciu, 1 zväzok kôpru, 1 polievková lyžica horčice, 1 polievková lyžica soli, 2 polievkové lyžice cukru, 2 polievkové lyžice medu, 1 polievková lyžica celého čierneho korenia, 1 menšia bageta,1 polievková lyžica olivového oleja

 

korzo žilina marinovaný losos

 

Postup:

 

Pred prípravou samotného receptu si lososa naložíme na štyri až päť dní do marinády, v ktorej zmiešame jednu lyžicu soli, dve lyžice cukru a pol lyžice rozdrveného čierneho korenia. Touto zmesou dôkladne posypeme lososa z každej strany, aby bol celý obalený a na vrch takto pripraveného lososa pridáme kôpor. Lososa položíme na sitko a vložíme ho do nádoby, do ktorej nám bude stekať prebytočná šťava z lososa. Nádobu prikryjeme fóliou a vložíme ju do chladničky na štyri až päť dní.

 

domáci dresing na lososa

 

Dresing si pripravíme z jednej lyžice horčice a dvoch lyžíc medu. Zmiešame ich do hladka a pomaly pridáme olivový olej. Na zriedenie môžeme pridať trochu vody, nie však priveľa, aby nebol dresing príliš riedky. Dochutíme ho rozdrveným čiernym korením. Umyjeme si šalát, z radischia si olúpeme lístky a poukladáme ich na tanier. Marinovaného lososa si nakrájame na tenké plátky a poukladáme ho na šalát. Nakoniec všetko prelejeme dresingom a pridáme na vrch bylinky. Podávame s bagetkou či domácim chlebíkom.

 

 

domáci údený losos reštaurácia Korzo

 

2. Bravčová panenka na pučených zemiakoch a hrášku s opečenou šalotkou na víne a balzamiku

 

Suroviny:

 

bravčová panenka 800 g, zemiaky 750 g, zelený hrášok 300 g, šalotka 200 g, červené víno 2 dcl, balzamikový ocot 1 dcl, dva strúčiky cesnaku, maslo 100 g, soľ, cukor, bylinky (rozmarín, tymián), 1 polievková lyžica celého čierneho korenia, 1 lyžica rastlinného oleja

 

 Bravčová panenka na pučených zemiakoch a hrášku s opečenou šalotkou na víne a balzamiku

 

Postup:

 

Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť s trochou soli. Po uvarení ich rozpučíme, pridáme trochu masla a dochutíme soľou a rozdrveným čiernym korením. Bravčovú panenku si osolíme, okoreníme a položíme na rozpálený olej do panvice. Z prudka pečieme z každej strany asi 4 minúty. Pridáme rozmarín, tymián a polovičku masla. Takto pripravené mäso zakryjeme poklopom a necháme na slabom ohni dôjsť doružova približne 10 minút (v závislosti od hrúbky panenky). Zatiaľ si pripravíme šalotku, ktorú zľahka opečieme na masle, pridáme balzamikový ocot a červené víno a necháme podusiť.

 

 

 Bravčová panenka na pučených zemiakoch a hrášku s opečenou šalotkou na víne a balzamiku

 

Počas dusenia pridáme soľ, cukor, rozmarín a tymián a necháme podusiť cca 5 minút. Medzitým si pripravíme hrášok, ktorý do jemna rozmixujeme. Keď máme všetko pripravené, zemiaky vložíme na tanier, pridáme hrášok a naň položíme doružova upečenú a nakrájanú bravčovú panenku. Vedľa nej položíme šalotku a nakoniec panenku polejeme výpekom z mäsa, do ktorého si pridáme na jemno nakrájaný cesnak a šťavu zo šalotky, dochutíme soľou a korením.

 

 

 Bravčová panenka na pučených zemiakoch a hrášku s opečenou šalotkou na víne a balzamiku

 

3. Palacinky plnené tvarohom, preliate vanilkovo-rozmarínovou omáčkou

 

Suroviny:

 

hladká múka 300 g, 5 vajec, mlieko 2dcl, 7 polievkových lyžíc kryštálového cukru, soľ, smotana na šľahanie 1 dcl, tvaroh 200 g, 2 ks vanilínového cukru,1 vanilka,1 čajová lyžica škorice,1 čajová lyžica nastrúhaného zázvoru, maslo 125 g, práškový cukor

 

 

palacinky reštaurácia Korzo Žilina

 

Postup:

 

Najprv si pripravíme cesto na palacinky. Do misky nasypeme múku, jedno celé vajce, 2 lyžice kryštálového cukru, štipku soli, mlieko a dôkladne premiešame. Pripravené cesto vložíme na 15 až 20 minút do chladničky. Do misky vložíme tvaroh, jeden žĺtok, vanilínový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, škoricu a dobre premiešame. Z vychladeného cesta upečieme palacinky, ktoré naplníme tvarohom. Popri tom si v malom hrnci dáme variť vodu, z ktorej pripravíme vanilkovú omáčku. Do misky  vložíme 3 žĺtka, cukor, vytlačenú vanilku, zázvor a všetko premiešame. Zmes postavíme na parný kúpeľ a počas miešania pridávame smotanu, až kým omáčka jemne nezhustne. Prelejeme ňou palacinky a dozdobíme ich ovocím. Hotové palacinky posypeme práškovým cukrom.

 

 

palacinky reštaurácia Korzo Žilina

 

 

 

Ladislav belák restaurant KorzoDnešné Nedeľné varenie si pre vás pripravil šéfkuchár reštaurácie Korzo v Žiline,  Ladislav Belák.

 

 

 

 

 

 

Text: Miroslava Germanová

Foto: Ondrej Bobek

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články