Nedeľné varenie plné levandule

 Nedeľné varenie plné levandule

 

Vzduch plný omamnej vône levandule už nebýva len doménou známeho Provensálska. Na svoje si fanúšikovia tejto rastlinky prišli už po tretíkrát v hoteli Zochová chata v podobe Provensalského menu. Aké jedlá ich čakali? Vychutnajte si ich spolu s nami.

 

zochova-chata-provensalske-recepty (32)

1.Marinovaná  cuketa, syr banon, jelení roastbeef, čerstvá levanduľa

Suroviny: cuketa 600g, syr Banon 250g, jelenie karé  400g, čerstvá levanduľa 1 viazanička, olivový olej 200ml, malinový ocot 2 lyžice, cesnak  3 strúčiky, dijonská horčica pol lyžice, baby karotka 1 viazanička, čerstvý tymian, farebné korenie a soľ – podľa potreby

zochová chata provensálska noc recepty

Postup: Cuketu namarinujeme v zmesi olivového oleja,  byliniek, cesnaku, soli, korenia a malinového octu. Cez noc necháme odležať v chladničke.  Následne pozdĺžne nakrájame na hrubšie plátky, ktoré si na suchej panvici upečieme. Jelenie karé namarinujeme s dijonskou horčicou. Nasolíme a okoreníme, sprudka opečieme a na pár minút dáme do rozohriatej rúry. Vyberieme a zaťažíme, necháme vychladnúť. Syr Banon si nakrájame na menšie kocky a pokvapkáme olivovým olejom. Necháme ho stáť pri izbovej teplote aby sa nám uvoľnili všetky chute. Nakoniec všetko poukladáme na tanier a ozdobíme čerstvou levanduľou a baby karotkou.

zochová chata provensálska noc recepty

 

2. Filet z maslovej ryby, mangold na masle, muškátová tekvica a bylinkové zemiaky

Suroviny: maslová ryba 600g, šalát mangold  2 ks, smotana 30% 250 ml, olivový olej 200 ml, soľ(podľa potreby ), farebné korenie (podľa potreby), maslo 125 g, čerstvý tymián (podľa potreby), zemiaky 600g, muškátová tekvica  1 ks, čerstvá petržlenová vňať 1 viazanička, kurkuma 1 čajová lyžička, cesnak  1 strúčik

zochova-chata-provensalske-recepty (27)

Postup: Filet z maslovej ryby dôkladne osušíme a pokvapkáme olivovým olejom a limetkou. Pridáme soľ a zľahka okoreníme. Prudšie ho opečieme na panvičke a následne ho necháme dokončiť v rozohriatej rúre. Zemiaky si vykrojíme na malé guličky a dáme ich variť spolu s kurkumou do mäkka a opražíme na masle s bylinkami. Muškátovú tekvicu zbavíme jadierok, ošúpeme, pokvapkáme  olivovým olejom  a osolíme s morskou soľou. Pečieme do mäkka. Šalát mangold si očistíme a sparime v osolenej vode a sprudka ochladíme aby nám zostal pekne zelený nakoniec zľahka opražíme na masle s cesnakom. Všetko spolu pokladáme na tanier a ozdobíme s čerstvou levanduľou.

zochova-chata-provensalske-recepty (26)

 

3. Souse vide Argentínska  sviečková, kozí syr, šalotka, polenta

Suroviny: sviečkovica  720g, kozí syr zrejúci 200g, smotana 30% 250ml, šalotka  10ks, kukuričná polenta 300g, maslo 200g, olivový olej 150ml, soľ (podľa potreby), farebné korenie (podľa potreby), červené víno 400ml, balzamikový ocot lyžica, hráškové výhonky  1 bal, celá škorica, badián 1 ks, kryštálový cukor (podľa potreby)

zochova-chata-provensalske-recepty (19)

Postup: Sviečkovicu si očistíme a ochutíme soľou a korením. Pridáme olivový olej, vložíme do sáčku určeného na vákuovanie a vložíme do souse vide prístroja na 49 stupňov po 1.5 hodiny. Kukuričnú polentu nasypeme do vriacej slanej vody,  zjemníme maslom a vylejeme na plech. Necháme stuhnúť, neskôr vykrajujeme. Šalotku opečieme na suchej panvici a neskor pridáme červené víno, celú škoricu, kryštálový cukor a badián. Všetko spolu varíme až pokiaľ nevznikne krémová konzistencia. Kozí syr roztopíme v troške mlieka a nechám vychladnúť a opatrne vmiešame do vyšľahanej smotany tak, aby bola pekne nadýchaná a krémová.

zochova-chata-provensalske-recepty (18)

 

 

Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil šéfkuchár hotela Zochová chata ****, Peter Rupčík.zochova-chata-provensalske-recepty (30)

 

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články