Editoriál: Premôžte slovenskú zimu himalájským teplom

 Editoriál: Premôžte slovenskú zimu himalájským teplom

 

Po krásnom dlhom lete k nám do Bystrice zavítala sychravá jeseň – dážď, posun času, žiadne slnko na obzore takmer celý týždeň. V také ráno sa nechce vstávať do práce nikomu. Ja mám k tomu ale vždy také svetielko v rannej tme, môj večný prameň energie – čaj Darjeeling. Vysokohorský prvý zber spod Himalájí, ktorý mi spraví ráno svojou kvetinovou arómou, nekonečnou sviežosťou a jemnosťou, no zároveň obrovským silným účinkom energie, pozitivity a dobrej nálady. Aj upršaný chladný deň sa takto môže začať ako pod havajským slnkom!

S dávkou dobrej energie sa odoberám na moje najobľúbenejšie pracovisko, domov a obývačku v jednom. Moja himalájska energia neutícha a po rannej rutine otvorenia prevádzky sa môžem pustiť do jednej z najobľúbenejších činností – varenia nápoja, ktorý bude mať v tento deň veľký úspech – Masaly.

kavickari-barovna-carovna

Spojenie voňavých korenín pripomínajúcich vianočný čas sa rozvonia po celej pasáži na námestí SNP 7 na niekoľko hodín. Hrejivý šál škorice, klinčekov, pomarančovej kôry a badiánu sa obmotá okolo každého, kto otvorí dvere pasáže a ja si všimnem príjemne prekvapený výraz tváre každého, kto sem vkročí.

Barovňa Čajovňa

Domácka útulná atmosféra vládne celému priestoru, ktorý sa na prvý pohľad zdá chladný kvôli pôvodnej kamennej podlahe, no skrýva teplo dreva, zlato-hnedých odtieňov a teplého svetla, ktoré vás objíme pod teplou dekou čakajúcej na stoličke.

Barovňa Čajovňa

Po usadení vám padá do oka sezónna ponuka nielen čajov, ale aj koláčov. K hrejivým čajom sa dokonale hodí a padne skvele každému mlsnému jazýčku. Hruškový, jablkový či slivkový crumble cheesecake alebo Matchové orieškovo-kokosové guličky v čokoládovom kabátiku s opraženým lieskovcom – tomu neodolám ani ja sama a niečo dobré si občas dám.

Barovňa Čajovňa

Jeseň sa však dlho nezdrží a blíži sa k nám zima – po meste sa už vešajú vianočné svetielka a na námestí sa čoskoro postaví aj obrovský smrek – vtedy je čas zapojiť do našej ponuky aj tradičný barovnícky punč. Viete, že pochádza tiež z Indie? Názov je odvodený z hindskej číslovky päť – pánč, pretože mu nemôže chýbať päť základných ingrediencií: alkohol, čaj, cukor, ovocie, korenie. Punčové obdobie sa pomaly začína, tak prečo sa nenaladiť na vianočnú nôtu a nepripraviť si jeden doma?

Pre 2-3 osoby:

  • 2 PL Čarovňa Yogi korenia
  • 2 PL Rize Cay – čierny turecký čaj
  • 2-3 PL trstinového cukru
  • 300 ml filtrovanej vody
  • pomaranč a citrón nakrájaný na malé kúsky
  • 2 PL hrozienok
  • 500 ml dobrého červeného vína (frankovka alebo cabernet)
  • 1dl Bacardi Oakheart alebo iný kvalitnejší tmavý rum

barovna-carovna-punc-zima-kavickarisk

Postup: čaj, korenie a cukor zvaríme s vodou na miernom plameni 10 min. Odstavíme, scedíme koreniny a čaj, a do tekutiny prilejeme víno, citrusy, hrozienka a jemne prihrejeme. Opäť odstavíme a prilejeme rum. Nalejeme do pohárov a dozdobíme zvitkom škorice alebo sušeným plátkom pomaranča či jabĺčka.

barovna-carovna-punc-zima

Pripravte si aj Masalu podľa nášho rokmi overeného receptu a prekvapte svojich blízkych rozvoniavajúcou vianočnou atmosférou. Nepoznám čaj, ktorý by mi viac pripomínal Vianoce. Škorica, pomarančová kôra, klinčeky, zázvor, aníz… Splynutie korenín s čiernym Assámskym čajom s prenikavou tmavou chuťou, ktorý sa s mliekom snúbi v dokonalej dvojici. Prastarý recept na Masalu pochádza z Indie, kde ju nájdete predávať miestnych čajových „valáhov“ z vozíkov na každom rohu. V Barovni patrí počas vianočného obdobia k najžiadanejším nápojom.

kavickari-vesele-vianoce-masala

Pre 1-2 osoby (cca 500 ml) budeme potrebovať (všetky ingrediencie môžete zakúpiť v Čarovni a vo väčšine čajovní):

  • 2 PL Čarovňa Yogi korenia
  • 1 PL Assámu C.T.C.
  • 350 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné, ale najlepšie chutí s kravským plnotučným)
  • 350 ml vody
  • med, cukor alebo iné sladidlo

kavickari-veselevianoce-kavickarisk-kavickari-masala-barovnacarovna

Postup: Do kastrólika si dáme 2 vrchovaté polievkové lyžice Masaly (cca 12 g) a jednu polievkovú lyžicu indického čierneho čaju Assám (cca 6 g). Zalejeme 350 ml vriacej vody. Necháme povariť 5 – 15 min (podľa želanej pikantnosti – čím viac ju varíme, tým je korenistejšia). Prilejeme 350 ml studeného mlieka a necháme zovrieť. Odstavíme, necháme 20 min postáť, zlejeme cez sitko a dochutíme medom alebo cukrom.

Šťastné a čarovné!

Idka Topinková z Barovne Čarovne.

Barovňu Čarovňu nájdete na facebooku aj instagrame.

Foto: Rudo Sladkovský a Ondrej Bobek

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články