kempinski

Gourmettalk: Vďaka šéfkuchárovi Grand Hotela Kempinski spoznali Slovinci chuť Tatier

 

Aké jedlá by pripravil slovenský kuchár, keby mal možnosť našu kuchyňu prezentovať hosťom v prímorskom mestečku v Slovinsku? My odpoveď na túto otázku už poznáme. “Tatranské menu” od šéfkuchára Grand Hotela Kempinski High Tatras Miroslava Zamišku vyzerá takto – marinovaná foie gras s domácou egrešovou marmeládou, slovenská tradičná polievka demikát a marinované jelenča na červenom víne. Tieto a aj ďalšie jedlá, ktoré pripravoval spolu s Jaroslavom Matlákom a pastry chefom Martinom Gaňom, mohli ochutnať hostia počas posledného prázdninového víkendu v Kempinski Palace Portorož, ktorý sa nachádza na slovinskom pobreží Jadranského mora, neďaleko „perly“ slovinskej Istrie – mesta Piraň a len dve hodiny od Benátok.

Kempinski

Každý hotel odráža silu a úspech značky Kempinski a prepája ju s kultúrnymi tradíciami a lokalitou. Aj preto sa už po šiesty raz konalo kulinárske podujatie s názvom Kempinski Culinary Tour, počas ktorého sa predstavujú významní kuchári z celého sveta, tento rok výlučne šéfkuchári tejto známej hotelovej siete. “Som veľmi rád, že som mohol spolu s kolegami pripraviť hosťom špeciálne menu, ktoré je inšpirované lesom a všetkým tým, čo v tom tatranskom rastie a žije,“ hovorí šéfkuchár Grand Restaurant Miroslav Zamiška. Rodák zo Starej Ľubovne, ktorý sa po 13 rokoch pôsobenia v zahraničí vrátil na Slovensko, pôsobí ako šéfkuchár v luxusnom hoteli pri Štrbskom plese už dva roky.

Zamiska

Hostí luxusného slovinského hotela chcel prekvapiť niečím netradičným a zároveň im priniesť kúsok Slovenska a tatranskej prírody. Zároveň im tiež ukázať, že tradičné jedlá sa dajú pripraviť v modernom prevedení. V 5-chodovej večeri tak dominovali chute lesa, ako huby, bylinky, ihličie, lesné ovocie či egreše a nechýbali ani typicky slovenské suroviny, ako ovčí jogurt a syr, bryndza, ale aj škvarková nátierka.

„Predjedlom bola marinovaná foie gras s bábovkou z ihličia a domácou egrešovou marmeládou, po nej sa podával demikát s pirohom plneným zemiakmi a bryndzou. Gurmánov určite zaujala domáca zmrzlina s konfitovaným cesnakom a vanilkou,” dodáva šéfkuchár. Prítomní si mohli pochutnať aj na jelenčati marinovanom v červenom víne Kempinski a sladkou bodkou na záver bolo čokoládové hniezdo.

Marinovaná foie gras

Už budúci víkend sa hosťom predstaví šéfkuchár Thomas Pedevilla z Kempinski Palais Hansen Vienna a posledný septembrový víkend šéfkuchár Georges Mansour z hotela Kempinski Summerland Hotel & Resort Beirut so svojou libanonskou kuchyňou. Miesto konania, Hotel Kempinski Palace Portorož, je otvorený od roku 2008. O rok skôr ako náš slovenský, Grand Hotel Kempinski High Tatras, ktorý tento rok oslavuje desiate narodeniny.

Text: Lucia Čížová

Foto: archív  Grand Hotel Kempinski High Tatras a Ondrej Bobek

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť