La reunion Trnava

Hipsterské leto

 

Užite si leto plné rebélie, nezávislosti a pohody. Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si domáce limonády, vynikajúcu a netradičnú kávu, koláče a skvelé jedlo v príjemnom prostredí s výnimočnou atmosférou letného dňa. Hipsterský svet je rozmanitý, poďte ho teda s nami ešte raz preskúmať z našich celoročných ciest.

Coworking, či kaviareň? Odpoveď hľadajte v Trnave.

la-reunion-trnava

la-reunion

la-reunion-trnava-kolace

Keď prvýkrát vojdete do kaviarne La Reunion v historickom srdci Trnavy, nebude sa vám chcieť odísť. Dobrá správa je, že vlastne ani nemusíte. Môžete tu zostať, pracovať a vychutnávať si pritom skvelú slovenskú kávu z vintage kávovaru Faema E61, či domáce dobroty z dielne mladých majiteľov. Myšlienka prepojiť moderné coworkingové centrum, ktoré dáva priestor na prácu a naberanie inšpirácie všetkým druhom freelancerovstartuperov, s kaviarňou, asi nie je nová. La Reunion však na vás chŕli originalitu na každom rohu. Štýlovú modernú kaviareň v urbanisticko-industriálnom štýle si totiž doslova od podlahy postavili vlastnoručne samotní majitelia. Prívlastok hand-made či DIY u nich dostáva úplne iný rozmer, keď vám rozprávajú o tom, ako svojpomocne zvárali kovové stoly, rezali drevené palety, brúsili dosky a vyrábali unikátne doplnky. Každá vec v kaviarni s útulnou záhradnou terasou má svoj príbeh.

Viac info na: La Reunion- coworking&caffe

 

Koláče i káva to vždy zaberie. Kde? V Banskej Bystrici.

kaviareň Banská Bystrica

kaviareň

Do kaviarne Black Coffee môžete vstúpiť priamo z ulice alebo z malého námestia cez šarmantnú VečierkuRanná zastávka na čerstvé pečivo sa tak v Banskej Bystrici stáva oveľa príjemnejšou vďaka vôni dobrej kávy a štýlovému prostrediu novej kaviarničky. Black Coffee dodalo rannej káve v meste pridanú hodnotu a vytvorilo priestor, v ktorom si ráno budete radi vychutnávať aj o druhej poobede. Taliansku kávu Danesi si tu môžete vychutnať na mäkkej rohovej sedačke „vo výklade“, pri orignálnom barovom stole z hrubých drevených dosák pripevnených na industriálnych železných tyčiach alebo si užiť trochu súkromia pri malých drevených stolíkoch na štýlových moderných stoličkách. Vecí s históriou a príbehom však v šarmantnej kaviarni nájdete viac. Industriálne retro lampy nad pultom v pekárni napríklad nie sú ani tak retro, ako poriadne vintage. Majiteľ totiž zrepasoval 40 rokov staré lampy, ktoré sa kedysi používali v podnikoch a továrňach. Štýlové tienidlá z hrdzavého kovového plechu zas majiteľ vyrobil tiež vlastnoručne a neuľahčili si prácu v dizajnových obchodoch.

Viac info na: Black Coffee

 

Prvý hipster východu, si dal svoje raňajky v Nico. Prešov.

nico-cafe

nico-presov

Nešiel do centra, ale za svoju si vybral malebnú študentskú uličku 17. novembra. Starý socialistický priestor mu dodal odvahy, aby ukázal svoj potenciál. Na pomoc si vzal drevo, kov i tehly, mäkkosť dodali doplnky. Vôňu domova zabezpečil kávou. A ešte k tomu akou! Zatiaľ čo niekde sa ešte len o alternatívnych prípravách kávy premýšľa, v podniku Nico v Prešove sú dávnou súčasťou a našli si svoju základňu fanúšikov. Nás dostala cold brew, silná a intenzívna chuť, ktorá  na našich jazýčkoch pohojdala ešte chvíľku znamenitú.  Alternatívkam výrazne konkurujú aj klasiky. Pokiaľ sa tu ocitnete, nevynechajte cappuccino, od aktuálneho majstra Latte Art Jam, Viktora Štefančíka. Nemáte chuť na kávičku? Skúste čaj značky Harney & Sons, lahodnú limonádu, zázvorové pivečko, či naše obľúbené Chai Latte. Kapitolou samostatnou je Menu. Nájdete v ňom všetko na rýchle zažehnanie hladu. Zákusky, drobnosti k pivu a dokonca aj párky. Steny zdobia nielen retro doplnky, ale aj praktická obrazovka, kde môžete live sharovať svoje zážitky z kaviarne.

Viac info na: NICO CAFFÉ

 

 

Fast food po novom. Očaril Bratislavu.

orbis-s-f

orbis

Veľké okná Orbis Street Food pozývajú dnu. Je tam teplo i voňavo, a aj keď ste neboli hladní, atmosféra podniku vás presvedčí.  Vyzerá seversky, hoci ponúka jedlá z celého sveta. Alfou a omegou sú pravé belgické hranolky. Napriek tvrdej diéte im neodoláte, sú pomerne veľké zo špeciálnej odrody zemiakov a smažia sa na dvakrát na masti (nie na oleji). Iba vďaka správnemu postupu a čerstvým zemiakom sa môžu nazývať belgické. Frietkotten si skrátka zamilujete, iná cesta neexistuje. Menu sa v pravidelných intervaloch obmieňa, teda sa môžete tešiť na chute ulíc z miest celého sveta. Myslí sa aj na “bezlepkáčov”, pri niektorých jedlách existuje náhrada v podobe špeciálneho pečiva. Nechýba ArgentínaBelgicko, či Thajsko. Na pitie si môžete dať vlastnú limonádu, štýlové dánske pivo FAXE i vínko. Sladkou bodkou na záver môže byť wafla a kávička od priateľov z Rwandy. Garuku si môžete vychutnať take- away, ale aj na sedadlách v okne. Prepájajú ulicu s vnútrom a lákajú k posedeniu a novým zážitkom. Tí, ktorí chcú si jedlo môžu vychutnať aj doma. Nie však zabalené, avšak vďaka vlastnej zručnosti. V Orbis Street Food vám suroviny radi zabalia a vysvetlia i návod na prípravu. Bravo!

Viac info na: ORBIS Street Food

 

Text: redakcia Kávičkári.sk

Foto: Ondrej Bobek

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť