Kaviarne

kaviaren-paddock-trencin-interier

Paddock v Trenčíne: Priestor, pri ktorom sa obmedzíte iba na „Wau“

Októbrové babie leto, Mierové námestie v Trenčíne, rozbujnené, ešte zelené brestovce trochu tienia, trochu pripomínajú exotické mesto a vzduchom sem-tam preletí osa. Takto vyzerá letno-jesenná terasa v podniku Paddock. Jeden by povedal gýč a keby sme dopísali, že nad nami sa týči Trenčiansky hrad, možno by sa pridal aj druhý. Sedíme však v kaviarňo-baro-bistre s vkusom, výbornou ponukou a po štyroch rokoch fungovania aj dobre a hlavne jasne nastaveným smerovaním. To sa majitelia, Richard Janáč a Samuel Stehlík, napriek tomu neustále snažia zlepšovať.

Čítajte ďalej
gastronómia-konferencia-gastrolove-v-trnave-

Láska, peniaze, ľudia. O čom bola (ne)konferencia Gastrolove?

„Gastro je peklo, ktoré neodpúšťa,“ písalo sa v článku časopisu Trend.Je to pravda, podnikať v gastronómii je nesmierne náročné – poznáme to z rozprávania, poznáme to z vlastných skúseností, poznáme to všetci. Napriek tomu sa mnoho ľudí nezľakne, vyhrnie si rukávy, nedá sa odradiť náročnou byrokraciou, vysokou investíciou a otvorí si kaviareň, bistro, reštauráciu s cieľom ponúknuť ľuďom skvelú kávu, výborné jedlá, ľudskú obsluhu, dvomi slovami: lepšie gastro. Ceníme si ich odvahu, snahu a elán –  užívať si dobrú gastronómiu na Slovensku nejde lusknutím prstov, je to proces, ktorým sa musíme prepracovať. A každý jeden, kto chce túto milovanú-nenávidenú oblasť pozdvihnúť, pomáha tento proces urýchľovať.

Čítajte ďalej
kaviaren-vyberova-kava-poprad

Espressobar v Poprade: Keď má chuťová pestrosť punc kvality

Spišská Sobota je mestskou časťou Popradu, zachované stredoveké meštianske domy, gotický kostol s oltárom od Majstra Pavla Levoče a pokojná atmosféra robia z neho azda najkrajšiu časť mesta pod Tatrami. Od roku 1950 je toto miesto vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Práve tu, v čerstvo zrekonštruovanom historickom dome s okrovou fasádou približne pred rokom otvorili dvaja bratia s pomocou kamaráta, barmana pracujúceho v Dubaji, Espressobar. Špičková káva, dobrý koláč, jedinečné miešané nápoje, naturálne vína, remeselné pivo, kvalita. A bonus: výhľad z okna na kostol.

Čítajte ďalej
kaviaren-profile-krupina

Profile: Kaviareň, ktorá myslí lokálne, aby nebola iba lokálna  

Takmer 8-tisíc obyvateľov, rodisko Andreja Sládkoviča , jedno z najstarších miest na Slovensku a tiež jedno z množstva menších slovenských miest, z ktorého pred rokmi húfne odchádzali rodáci – za prácou, za kariérou, za skúsenosťami, za láskou, za lepším životom. To je Krupina. Dnešný trend je však jasný, stredná generácia ošľahaná svetom, nabitá elánom sa vracia domov a prispieva svojou troškou k lepšiemu životu: zakladá kultúrne centrá, otvára malé obchody, organizuje aktivity pre seniorov aj najmenších a v neposlednom rade pomáha pozdvihnúť úroveň gastronómie.

Čítajte ďalej
nico-kosice-kam-na-kavu

NICO CAFFÉ v Košiciach: Tu nájdete zážitky, pri hľadaní ktorých sa nemusíte snažiť

Neplač nad rozľatim mľikom, mohla to bic kavej. Nápis na „áčku“, ktorý vás privíta na len nedávno otvorenej bistro-kaviarni na Kuzmányho v Košiciach. Zdá sa vám, že ste už niečo podobné niekde videli? Prešovský podnik NICO takýmito hláškami pravidelne zabáva hostí, okoloidúcich i slovenské internety. Nejde však o žiadnu vykrádačku úspešného konceptu, to sa „len“ NICO CAFFÉ rozhodlo potešiť milovníkov kávy a dobrého jedla aj v Košiciach.

Čítajte ďalej
brno-kaviarne-kam-na-kávu

Dvadsaťštyri hodín v „cudzom“ meste podľa Kávičkárov: Brno

Cestovanie za pôžitkami je už neodmysliteľnou súčasťou našej práce. Väčšinou objavujeme nové miesta na našom krásnom Slovensku, no pred pár mesiacmi sme sa vybrali „loviť“ kávičkárske potešenia k českým susedom, do Brna. Mesto, kde od skorého rána zvonia električky, ulicami sa ozýva neustály ruch a v útulných kaviarničkach sa takmer nepretžite melie káva, sme si zamilovali na prvý pohľad.

Čítajte ďalej
gelato-zmrzlina-timi-amo-ruzinov

Nové miesto na zmrzlinovej mape Bratislavy, o ktorom by ste mali vedieť 

Naozaj kvalitné zmrzlinárne by sme v Bratislave pravdepodobne narátali na prstoch dvoch rúk. V minulosti bolo ťažké nájsť naozaj kvalitnú a originálnu zmrzlinu, posledné roky sa to však lepší a slovenský jazýček si pomaly zvyká na dobré. Preto sme radi, keď na scéne pribudne niekto nový. Predstavujeme vám Timi Amo Gelato & Coffee – chuť ich zmrzliny vás bude lákať do slnečného Ružinova zo všetkých kútov mesta.

Čítajte ďalej