Kaviarne

kaviaren-spacirka-bratislava-interier-kavickarisk-kavickari

Špacírka v Bratislave: Keď sa odhalí potenciál zaprášeného miesta

Zbierať skúsenosti, mať otvorenú hlavu, oči aj uši, učiť sa, skúšať, zlepšovať sa. Ak chcete uspieť v gastronómii, bez tohto bude vaša púť ešte náročnejšia a v začiatkoch možno neuvidíte blikať ani povestné svetielko na konci tunela. Po rokoch strávených za barom, spoznávania pozadia gastro biznisu sa Roman Kocian spoločne s manželkou Mari rozhodli otvoriť vlastný podnik: Špacírka na Pražskej ulici v Bratislave. Káva, víno, bistro a atmosféra, za ktorou stojí veľa vlastnej práce, nervov, šťastia i očakávaní. Čím je toto miesto výnimočné?

Čítajte ďalej
ranajky-paddock-café-trencin

Instagramové kaviarne

Pôžitkári si svoje obľúbené miesta vyberajú vďaka peknej fotke, kladnej recenzii, skúsenosti a odporúčaní od priateľov. Obľúbeným je aj virtuálny radca: Instagram. My sme dnes vybrali miesta, ktoré sú nielen vďaka svojmu obsahu na Instagrame úspešné. Ale vďaka lahodnej ponuke, skvelej káve si z nich „odnesiete“ peknú fotku do „feedu“ aj vy. 

Čítajte ďalej
trnava-tt-lareunion

La Reunion v Trnave znova ožíva. Aj s extra bonusom

V meste boli prví, ktorí prišli s coworkingovým priestorom, no ich La Reunion vyhľadávali nielen freelenceri, ktorí u nich pracovali, ale aj milovníci dobrej kávy a jedla. Na čas sa odmlčali, ale teraz je Tomáš Andel s Jurajom Vráblom, spolu s ostatnými členmi, dnes už rodinnej firmy, na trnavskej kaviarenskej mape opäť a cesta k nim sa oplatí ešte viac. Nové La Reunion sa otvorilo pred pár týždňami na Hlavnej ulici v Trnave.

Čítajte ďalej
kavickarisk-kavickari-bratislava- pollito-cheesecake

Pollito v Bratislave: Keď sa malé sny menia na veľkú skutočnosť 

Niektoré príbehy je lepšie rozprávať od konca – i toto je možno ten prípad. S manželkou večer sedíme v obývačke a na tanieri máme cheesecake, ktorý som priniesol z Bratislavy. Pistáciový s malinovou polevou, prvá vidlička našla svoj cieľ, ticho zahustené očakávaním prerušuje hlas: „Mne sa normálne zježili chlpy,“ hovorí a ukazuje mi ruku. Ako na koncerte obľúbenej kapely, keď zahrá vašu obľúbenú skladbu: eufória. Tak chutil cheesecake z podniku Pollito v Bratislave, ktorý pripravovala Milota. Ako každý jeden koláč, ktorý si tu máte možnosť vychutnať. Ako sa však tento príbeh začal?

Čítajte ďalej
madame-patisserie-trencin-vyber-kavickarisk

Madame Patisserie v Trenčíne: Rozprávkový domček plný sladkostí

Uprostred hustej zástavby plnej inštitúcií a firiem stojí na neveľkom zelenom ostrove biely tehličkový domček. Nenápadný, no s o to väčšou charizmou – ako z rozprávky. Na verande sú poukladané vyrezané tekvice, dvere zdobí veniec zo sušených kvetov, na oknách kvitnú červené muškáty a pri zvončeku je napísané: „Týmto čarovným zvončekom si nás privoláte.“ Naozaj nie sme v rozprávke? Nie, sme na návšteve u Madame Patisserie v Trenčíne. To však neznamená, že realita nemôže byť sladšia ako rozprávka. Zvoníme.

Čítajte ďalej
kaviaren-paddock-trencin-interier

Paddock v Trenčíne: Priestor, pri ktorom sa obmedzíte iba na „Wau“

Októbrové babie leto, Mierové námestie v Trenčíne, rozbujnené, ešte zelené brestovce trochu tienia, trochu pripomínajú exotické mesto a vzduchom sem-tam preletí osa. Takto vyzerá letno-jesenná terasa v podniku Paddock. Jeden by povedal gýč a keby sme dopísali, že nad nami sa týči Trenčiansky hrad, možno by sa pridal aj druhý. Sedíme však v kaviarňo-baro-bistre s vkusom, výbornou ponukou a po štyroch rokoch fungovania aj dobre a hlavne jasne nastaveným smerovaním. To sa majitelia, Richard Janáč a Samuel Stehlík, napriek tomu neustále snažia zlepšovať.

Čítajte ďalej
gastronómia-konferencia-gastrolove-v-trnave-

Láska, peniaze, ľudia. O čom bola (ne)konferencia Gastrolove?

„Gastro je peklo, ktoré neodpúšťa,“ písalo sa v článku časopisu Trend.Je to pravda, podnikať v gastronómii je nesmierne náročné – poznáme to z rozprávania, poznáme to z vlastných skúseností, poznáme to všetci. Napriek tomu sa mnoho ľudí nezľakne, vyhrnie si rukávy, nedá sa odradiť náročnou byrokraciou, vysokou investíciou a otvorí si kaviareň, bistro, reštauráciu s cieľom ponúknuť ľuďom skvelú kávu, výborné jedlá, ľudskú obsluhu, dvomi slovami: lepšie gastro. Ceníme si ich odvahu, snahu a elán –  užívať si dobrú gastronómiu na Slovensku nejde lusknutím prstov, je to proces, ktorým sa musíme prepracovať. A každý jeden, kto chce túto milovanú-nenávidenú oblasť pozdvihnúť, pomáha tento proces urýchľovať.

Čítajte ďalej
kaviaren-vyberova-kava-poprad

Espressobar v Poprade: Keď má chuťová pestrosť punc kvality

Spišská Sobota je mestskou časťou Popradu, zachované stredoveké meštianske domy, gotický kostol s oltárom od Majstra Pavla Levoče a pokojná atmosféra robia z neho azda najkrajšiu časť mesta pod Tatrami. Od roku 1950 je toto miesto vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Práve tu, v čerstvo zrekonštruovanom historickom dome s okrovou fasádou približne pred rokom otvorili dvaja bratia s pomocou kamaráta, barmana pracujúceho v Dubaji, Espressobar. Špičková káva, dobrý koláč, jedinečné miešané nápoje, naturálne vína, remeselné pivo, kvalita. A bonus: výhľad z okna na kostol.

Čítajte ďalej
kaviaren-profile-krupina

Profile: Kaviareň, ktorá myslí lokálne, aby nebola iba lokálna  

Takmer 8-tisíc obyvateľov, rodisko Andreja Sládkoviča , jedno z najstarších miest na Slovensku a tiež jedno z množstva menších slovenských miest, z ktorého pred rokmi húfne odchádzali rodáci – za prácou, za kariérou, za skúsenosťami, za láskou, za lepším životom. To je Krupina. Dnešný trend je však jasný, stredná generácia ošľahaná svetom, nabitá elánom sa vracia domov a prispieva svojou troškou k lepšiemu životu: zakladá kultúrne centrá, otvára malé obchody, organizuje aktivity pre seniorov aj najmenších a v neposlednom rade pomáha pozdvihnúť úroveň gastronómie.

Čítajte ďalej