slowlandia

Michal Repík zo Slowlandie: „Vymysleli sme svoju vlastnú krajinu.“

 

Je to láska na prvé ochutnanie. Mandľové maslo sa rozplýva na jazyku a hodí sa ku všetkému. Na sladko i na slano. Ukryté v originálnom  obale, ktorý poukazuje na krásy Nitry. Štýlové a estetické aj ako dar. Aj také sú produkty zo Slowlandie, za ktorými stojí mladá rodinka Repíkovcov.

slowlandia

slowlandia

Nitra, milá Nitra

Dizajn výrobkov od Slowlandie je krásny, nadčasový a elegantný. Vynímajú sa na ňom tie najznámejšie budovy mesta Nitra. S názvom Slowlandia vytvárajú dokonalú dvojicu. Prečo práve mesto pod Zoborom? Môžu za to majitelia firmy Zuzana a Michal Repíkovci, ktorí sa do mesta odkiaľ pochádzajú, vrátili a rozhodli sa tu rozbehnúť svoj biznis. Dlho premýšľali nad názvom produktov, nad dizajnom, nad celým konceptom. Michalovi pomohli dlhé cesty autom na zahraničné výstavy, vďaka ktorým mal čas na premýšľanie a následne jeho myšlienku uchopilo grafické štúdio. Dalo ju do podoby, v akej Slowlandiu nájdete dnes. Nitriansky obal ukrýva to najlepšie z čokolády, orechov a mrazom sušeného ovocia. Ak ste ešte nevyskúšali ich mandľové maslo alebo Slowtellu, je načase to zmeniť.

slowlandia

slowlandia

slowlandia

Ponáhľaj sa pomaly

Názov Slowlandia má hneď niekoľko významov. „Hlásime sa k hodnotám hnutia Slowfood, ktoré zhodou okolností vzniklo v Talianskom Piemonte. Chodili sme tam totiž hľadať a nakupovať naše lieskovce a ten kraj sme si absolútne zamilovali. Práve tam sme sa naučili robiť orieškové krémy a pracovať s čokoládou”. Princíp pomalého prístupu k životu, podnikaniu a sústredenie sa na kvalitu vyjadruje aj motto tejto mladej spoločnosti napísané malými zlatými písmenami na každom obale: FESTINA LENTE – ponáhľaj sa pomaly.

slowlandia

slowlandia

Názov imaginárnej krajiny má tiež praktický význam. „Na zahraničných cestách sa nás vždy ako prvé pýtali, odkiaľ sme. Často si Slovensko zamieňali so Slovinskom či spomínali na Československo. Dnes jednoducho odpovedáme: we are from Slowlandia(Sme zo Slowlandie, pozn. red.) vysvetľuje s úsmevom Michal. Slowlandia je tak trochu aj ironickou narážkou na akúsi pomalú krajinu, kde sa veci posúvajú k lepšiemu častokrát len pomaly a vyžadujú nesmierne úsilie a vôľu obyčajných ľudí…

slowlandia

slowlandia

Najprv práca pre OSN, korporácie, ale aj najlepšiu reštauráciu

Ako to už býva, ani táto cesta za prácou v gastrobiznise nebola priamočiara. Michal a Zuzka žili a pracovali v Bratislave, obaja pre korporácie. Michal popri štúdiu manažmentu na City University of Seattle dokonca pracoval aj pre OSN v Bratislave. Svoj voľný čas však vždy veľmi radi vypĺňali cestovaním, a to ako skutoční pôžitkári, po rôznych gastronomických veľtrhoch doma i v zahraničí. Keď začnú sypať ich názvy z rukáva, zahanbí sa nejeden skúsený gastrolover. Svoju vášeň ku gastronómii sa snažili prehlbovať a Zuzka sa po práci na oddelení marketingu vo veľkej poradenskej spoločnosti ocitla na pozícii marketingového manažéra vo Fou Zoo. Stále ich to však lákalo do vlastného biznisu. „A tak vznikla Swita Stévia. So spolužiakom zo City University sme vytvorili značku, pod ktorou ste mohli nájsť stéviové sladidlo pochádzajúce od farmárov v Indii. Hneď od začiatku sme sa snažili ísť inou, prémiovou cestou, ktorá sa nám však v tej dobe veľmi nevyplatila“, smeje sa Michal. „Mali sme prenajatý apartmán na Obchodnej ulici v Bratislave, veľké plány, avšak v skutočnosti sme nevedeli nič. Celé umenie obalov, logistiky a marketingu produktov sme sa učili za pochodu. Dá sa to nazvať tak, že to bolo veľmi bohémske obdobie, kedy sme vlastne minuli viac, než sme zarobili, ale veľa sme sa naučili,“ smeje sa Michal.

slowlandia

slowlandia

slowlandia

Vitajte vo svete najlepšej čokolády

Neskôr, keď hľadali cestu, ako zachrániť svoj biznis so sladidlami, stretli sa s dnes už známym chocolatierom, Karolom Stýblom. „Začali sme spoločne vyrábať stéviou sladené čokolády, a tak sme sa vlastne dostali aj do sveta čokolády.“ Lišiacke úmysly opustiť Bratislavu nakoniec vyšli a obaja sa vrátili do Nitry. Do domu k rodičom, keďže začiatky podnikania nie sú veľmi jednoduché. Keď však počúvate ich príbeh v príjemnej a nie malej kancelárii s výrobňou a dokonca aj s mini súkromnou kaviarničkou, znie to ako niečo na míle vzdialené tomu, čo je vidieť dnes. „So spoločníkom sa naše cesty rozišli a začali sme podnikať spoločne so Zuzkou.  Predávali sme  stéviou sladené čokolády, sladidlo a, samozrejme, už sme plánovali aj naše orechové nátierky. Bolo to riadne „psycho“. 24 hodín denne sme boli spolu, nielen ako partneri, ale aj ako kolegovia. Z nadpriemerných platov a z centra Bratislavy, sme sa dostali na úplné začiatky do domu rodičov,“ smeje sa Michal. Práca s čokoládou im pomohla spoznať nový svet a možnosti. „Začali sme spolupracovať na našich stéviou sladených čokoládach a zároveň sme sa s nesmiernym nasadením venovali predaju čokolád Lyra, až sme sa jedného dňa  stali ich najväčším distribútorom. Zásobovali sme asi 130 obchodov po celom Slovensku a prispeli sme výrazne k úspechu tejto značky,“ spomína.

priprava

výroba

slowlandia

Kolaudácia, svadba i dieťa

Žijeme len raz, tak načo odkladať veci, ktoré aj tak chceme urobiť? Je jasné, že týmto sa Repíkovci riadili hneď od začiatku. Asi aj preto kolaudovali priestory, v ktorých dnes sedíme iba týždeň pred  vlastnou svadbou a po narodení ich dcérky Julinky. „Keby ste to videli hneď zo začiatku – všade bola mastnota, kovové piliny, jednoducho niečo absolútne nezlučiteľné s gastronomickou prevádzkou, približuje Michal.

slowlandia

slowlandia

Veľké priestory im okrem skladových možností otvorili dvere aj do výroby orieškových krémov, z ktorých je jednoznačným lídrom slovenská Nutela, alias Slowtella. Vyrobená je na základe vzácnych chocolatierskych postupov s využitím orechov a kakaového masla, bez zbytočností, ktoré v dobrých produktoch skrátka nepotrebujete. Produkty sú vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na laktózu i lepok. V Michalovej hlave a v dielni Slowlandie tiež vznikli orieškové produkty značky Powerlogy, ktoré sa tu aj donedávna všetky vyrábali. „Okrem Slowtelly môžete v našej ponuke nájsť napríklad mandľové maslo, výberové pražené orechy, údené mandle či unikátne čokoládové dražé. Na naše dražé sme veľmi pyšní. Všetko robíme bez leštiacich látok a prímesí. Len vyberané oriešky a pravá čokoláda. Dokonca sa nám podaril aj malý zázrak: prirodzene lesklé dražé z mliečnej čokolády. Taliani nám vraveli, že mliečna čokoláda sa nedá naleštiť bez prímesí. My sme to dokázali, vďaka trpezlivému a aj finančne náročnému prístupu,“ právom sa chváli Michal. Keď nás vedie svojou prevádzkou, so svojou rodinou, vo vzduchu vládne pohoda. Veselé sú aj zamestnankyne, ktoré triedia oriešky či pracujú s čokoládou. Všade je príjemná vôňa mandlí a kakaa. Prostredie, ktoré si zamilujete. Príbeh Slowlandie je síce na začiatku, ale veríme, že bude úspešný. Má na to všetky predpoklady.

slowlandia

slowlandia

Text: Simona Budinská

Foto: Kristína Brezinová- Ridekyová

 

 

 

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť