Naša jeseň plná lásky

 

Takto pred rokom som mala rušnú jeseň. Dolaďovali sme korektúry, zalamovali sme knihu a niekde okrajom nás napadlo urobiť k novej (ne)učebnici aj (ne)konferenciu. Trošku robená na kolene, pomaly na pankáčsky štýl, avšak s jediným cieľom – priniesť viac informácií a motivácie do sveta gastronómie. A ono sa nám to aj nejakým zázrakom podarilo. A tak, o necelý týždeň máme pred sebou ďalšiu výzvu, a to oficiálnu 1. (ne)konferenciu Gastrolove v Trnave.

Gastrolove

 Slovensko zažíva gastronomický boom. Otvoriť si vlastnú kaviareň, bistro, reštauráciu či bar láka čoraz viac ľudí – i takých, ktorí predtým v tejto oblasti nepôsobili a nemajú skúsenosti. Občas sa stáva, že počiatočné nadšenie v podnikaní vystriedajú existenčné problémy. Alebo sa vynoria otázky: „Zvolil som správny koncept? Nepodcenil som marketing? Nebol problém v zamestnancoch? Mal som vôbec dobrú ponuku? Stiahla ma dole zle nastavená cenotvorba?“ A často prichádzajú neskoro. Príkladov, ktoré to skrátka neustáli a pritom mali väčšinu predpokladov, aby boli úspešnými, je dosť. A žiaľ stále a stále ma prenasledujú smutné príbehy tých, ktorým to skrátka nevyšlo. Lebo možno len nemali správnu odpoveď na svoju otázku, či riadnu dávku motivácie.

Nekonferencia

I to bol dôvod, prečo sme minulý rok vydali knihu Gastrolove. Našu (ne)učebnicu ste si mnohí obľúbili, pretože ste v nej našli nielen parťáka na oddych, ale najmä na horšie časy. A tak ste čítali, podčiarkavali, zvýrazňovali a pridávali ste fotografie.Veľmi ma teší, že okrem kaviarnikov si kniha svoju cestu našla aj medzi cukrármi, hoteliérmi, a najmä študentami. Uvedenie knihy na trh sprevádzal nultý ročník (ne)konferencie Gastrolovev bratislavskom .klube pod lampou, kde sa ako spíkri predstavili respondenti z knižky a ďalší odborníci z praxe.

gastrolove koláž

Váš obrovský záujem o tento event nás utvrdil v tom, že to o rok urobíme inak. Väčšie a veríme, že aj lepšie. Snažili sme sa vyladiť chybičky a ostať pri tom, čo je dobré. Program sme zostavovali s dôrazom nielen na dobré témy, ale aj na kvalitných spíkrov. Ľudia, ktorí sa vám na pódiu predvedú, sú mixom profesionality, charizmy, ale aj menšieho šoumenstva. To je pre mňa zaručený mix ingrediencií, ktoré vždy fungujú.

Nekonferencia

Program odštartuje príhovor trnavského župana Jozefa Viskupiča, ktorý na pódiu zároveň pokrstí regionálnu kuchárku pripravenú v spolupráci s Hotelovou akadémiou Ľudovíta Wintera. Následne to už pod palec vezme Michal Siklienka, alias „Siky Spirit“, ktorý je zakladateľ jedinečnej kaviarne v záhradnom centre vo Zvolene, Satori. Sikyho, ako mu všetci s láskou vravíme, pán Boh obdaroval nielen skvelým rečovým prejavom, ale aj riadnou dávkou empatie a množstvom pozitívnej energie, ktorú rozdáva nielen na pódiu, ale aj v rámci kouchingu, ktorému sa profesionálne venuje.Siky nie je moderátor. Ale vyzná sa v témach a má ten správny prejav, ktorý vás dostane do kolien.

Siky Spirit

Potom nasleduje Šimon Staš. Človek, ktorý to s nami tiahne takmer od začiatku a mohli sme osobne sledovať jeho osobnostný i profesný rast. Ako sa z garážovej predajne dostal k vlastnému ikonickému podniku a brandu, Mlsna Cava. Práve on porozpráva o káve a jej príprave a chybách, ktorým sa treba vyvarovať. Téma, ktorú milovníci gastra majú už dávno naštudovanú, ale zároveň téma, v rámci ktorej to pokašlú v každom druhom podniku. Veď nie je káva, ako káva…

Na kávu nadviažeme vínom. Neviem ako vy, ja mám víno rada. Často však mok, ktorý som počas svojej práce dostala, bol lepší, než moje znalosti z neho. Vlastne, keď vysvetlujem čašníkovi, aké víno mám rada, musí využiť dávku psychoanalytiky aby sa trafil do mojej chute. A vínne karty? Moja smrť. Poviem vám, zostavovať niečo také si ani neviem predstaviť. Lenže takých, ako som ja, je veľmi veľa. Takže aj preto sme si na pomoc zavolali hlavného someliéra a skvelého rečníka Miroslava Ballu zo Selaví.

gastrolove

Za superstar našej (ne)konferencie považujem Miloša Staněka. Profesne ho poznám už roky, a vždy ma ohúri svojou nenútenou charizmou a skvelými vedomosťami. Miloš je človek, ktorý gastru obetoval svoj život a dokáže fundovane rozprávať hodiny a hodiny. So svojim kolegom Pavlom založili ikonickú spoločnosť Potten & Pannen Staněk, ktorej preajne nájdete nielen v Bratislave, Prahe, ale aj na Miami. A že ich nepoznáte? Tak vám iste napovedia čaje Kusmi, filtračné kanvice Brita, klasika v podobe KitchenAid, či nože Zwilling. Majú za sebou aj niekoľko exkluzívnych spoluprác, napríklad aj s nepriestrelným Zdeňkom Pohlreichom, s ktorým vytvorili sériu vlastných hrncov Pohlreich Selection.

Z Čiech k nám okrem Miloša pricestuje aj Simona Myslikovljanová. Pri nej si možno zamotáte jazyk pri vyslovení jej mena, či množstvu titulov ktorými disponuje. Avšak iste je ona tou pravou osobou, ktorá vám pomôže v rozmotaní motúzikov, ktoré vznikajú v klbku otázok na tému – Etiketa v gastronómii.

A aby sme sa nerozprávali len o tom, ako by to malo vyzerať, tak prídu k nám na pódium borci priamo „od hrncov“ – René Kotlas a Rado Skurčák, zo spoločnosti AZ gastro. Títo páni vo svojom interaktívnom showroome pomáhajú zariaďovať tie najlepšie profesionálne kuchyne na Slovensku a poradia i vám.A aby vám dokázali, ako to vedia, pozvú vás v prípade dobrého počasia rovno aj a obed – spolu s ikonickými vajíčkami Big Green Egg si pre vás k obedu pripravia drobné chuťovky.

Gastrolove

Nuž, a potom nasleduje prezentácia, ktorá mi momentálne nedá spávať, a tou sú moje osobné marketingové tipy. Za 10 rokov práce PR a 7 rokov práce na webe v oblasti gastronómie, sa premlelo pomerne veľa vody. Stále však platí, že netreba spať na vavrínoch a s investíciou do marketingu treba aj rátať. O tom, čo je trendy a čo už ani veľmi nie, a čo platí, a čo ani veľmi nie, si povieme viac už budúci štvrtok. Ale aj o tom, že najlepším nástrojom predaja je usmiata tvár.

Zuzka Vojteková je discipciplinovaná a rozvážna mladá dáma, ktorá vie presne, čo vraví. Jej analytické myslenie ju predurčuje na to, aby šéfovala firme, ktorá sa venuje číslam a dátam. Nuž a ono to tak aj naozaj je. Práve táto skvelá osôbka vám v jej dynamickej prezentácii vysvetlí, prečo sa nebáť pokladičného systému, ako s ním pracovať a vyťažiť z neho čo najviac.A nebojte sa- všetko rozumne preložené do ľudštiny, takže sa nezamotá ani najväčší bojko z matematiky.

nekonferencia

Pri číslach ostaneme, rovnako ako aj pri dobých radách. Na pódiu privítame trojicu pánov – Tomáša Tejbusa, Andreja Križana a Viktora Mészárosa, ktorí sa gastronómii venujú už roky a každý vo svojom podniku. Od luxusných reštaurácii, cez food truck až po kaviareň na dedine. Ako by mala vyzerať cena a na čo všetko treba pri jej tvorbe prihliadať?O odpovede na svoje otázky, môžete požiadať aj vy, v rámci tejto panelovej diskusie.

Maria Krišová a Karol Ryník sú manželia, ktorí spolu roky podnikajú a majú za sebou vytvorenie niekoľkých úspešných projektov- v Košiciach i v Bratislave. Pri rozhovore s nimi pre náš magazín Kavickari.sk, sme podrobne rozobrali tému manuálov pre zamestnancov. O tom, ako sa môžu veci pokašlať, ak nemáte manuály a zrovna aj svoj deň, prezradia viac vo svojej prezentácií.

Bodkou na záver bude silné kombo ostrielaného hoteliéra Michala Fajina a tvorcu netradičných projektov Ota Kóňu. Aby sme toto duo vyvážili, doplnili sme im aj dámu, ktorá bola nútená padnúť do vôd gastronómie vyslovene s celou rodinou. Adriana Rákovská pomôže kolegom v náročnej téme „krízový manažment“, a podelí sa o svoje nie vždy jednoduché skúsenosti z podnikania.

Gastrolove

Toľko k programu. V zásobe máme toho ešte omnoho viac, ako napríklad testy arómamarketingu, či prezentáciu páleniek od nášho hosťa z minulého roka. Ten si na poslednú chvíľku kúpil lístok, s priateľmi z Vranova nad Topľou sadol do auta a bol medzi prvými na našej (ne)konferencii. A tento rok bude s nami už ako vystavovateľ. To pre mňa znamená veľa. Vy všetci.

Preto, ak chcete zažiť to, čomu my vravíme Gastrolove, prídite a kúpte si lístok. A navyše urobíte aj dobrý skutok, pretože 50% z ceny vstupenky venujeme na jedno krásne dieťatko, ktoré potrebuje našu pomoc.

Vidíme sa už o pár dní. V magický dátum- 19.9.2019

S láskou,

Simona Budinská

zakladateľ portálu Kavickari a projektu Gastrolove

Lístky na akciu si môžete kúpiť TU.

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť