Luca Ruggenenti z Gio Caffe: Naučil Nitru jesť Gelato

 Luca Ruggenenti z Gio Caffe: Naučil Nitru jesť Gelato

Napriek silnej prevahe balkánskych zmrzlín v Nitre vytvoril zmrzlináreň, ktorá je pomerne drahšia, ale za to omnoho obľúbenejšia. Stačilo len dozrieť na kvalitu. Bude za tým Talian? Samozrejme, že bude.

 

majiteľ Gio Caffe v Nitre

 

Luca Ruggenenti je otcom myšlienky Gio Caffe – Gelato Italiano. Na Slovensko sa dostal vďaka svojej predošlej práci v kovospracujúcom priemysle a ako to v gastronomických príbehoch býva, dostal chuť na niečo kreatívne. Dnes vlastní nielen fotografické štúdio, ale aj dve Gelaterie, ktoré patria k tomu najlepšiemu v Nitre.

 

Luca, ako ste sa vlastne dostali k podnikaniu v „zmrzlinárni“?
Moje prvé kroky smerujúce ku gastronómii boli celkom netypické. Jeden z mojich talianskych priateľov bol na rockovom turné okolo sveta už celé mesiace a pri príležitostných telefonátoch sa posťažoval, že mu chýba pravá talianska zmrzlina. Na základe toho som si uvedomil, že na Slovensku si tiež nemám kde dať dobré gelato. Tak sme na tom popracovali a spravili sme si ho. Môj taliansky priateľ sa volá Giovanni. Gio Caffé nesie jeho meno.

 

Luca Cav Ruggenenti pred Giom

Gio je však nielen o super zmrzline, ale aj o skvostnom interiéri. Čo všetko predchádzalo vytvoreniu celého konceptu?
Boli sme partia priateľov, ktorí snívali o príjemnom a peknom priestore, v ktorom by sme sa stretávali a trávili čas so svojimi známymi. Hodiny a hodiny sme brainstormovali vzhliadajúc k našim najobľúbenejším konceptom po celom svete. Mnohé miesta sme navštívili, iné sme prešli virtuálne. Prečítali sme kvantá článkov a videli tony fotiek. Nakoniec sme spravili prvú zmrzlinu a začali sme sa pýtať ľudí – na chuť a na pocity.. A potom sme začali naostro – výberom dobrého architekta.

Gelateria, ktorá sa nachádza v centre mesta na Kupeckej je krásna a retro- staré stoličky, stoly a truhlice. Kde všade ste zháňali nábytok a ostatné zariadenie?
Všetky prístroje, ktoré používame (aj tie na výrobu zmrzliny) sú jedným z najlepších dôkazov toho, ako sa robia kvalitné veci po taliansky. Nábytok a zariadenie zasa vychádzajú z lokálnych slovenských tradícii. Mne osobne sa veľmi páči tradičný dizajn, o ktorý na Slovensku nie je núdza. Keď sme zariaďovali interiér obiehali sme antikvariáty po celej republike. Gio je skvelým mixom talianskych a slovenských vkusných komponentov. Heslo znie jasne: „Rešpektovať tradície.“ Chceli sme, aby sa u nás ľudia cítili tak trochu ako u babičky.

 

majiteľ Gio Caffe v Nitre

 

Vaše zmrzlinárne sú pomerne blízko pri sebe – delí ich len jedna, aj keď pomerne dlhá ulica. Čo vás viedlo k otvoreniu ďalšej prevádzky?
Gio v nákupnom centre Mlyny sme otvorili asi pol roka po otvorení Kupeckej, v októbri 2011. V Nitre nastal trend nákupných centier. Toto mesto je veľmi špecifické, a žiaľ, musí sa diať niečo špeciálne aby sa ľudia vybrali do centra. Obzvlášť v zimnom období je to kritické. Povedali sme si teda, že keď ľudia nebudú v zime chodiť do mesta, skúsime spraviť my ten krok k nim. A celkom to zafungovalo. Rozdiely sú však obrovské. Ako v atmosfére, tak aj v klientele. V presklenom nákupnom centre plnom rôznych hlukov si nikdy nič nevychutnáte tak, ako napríklad na terase v centre mesta. Klienti v Mlynoch bývajú často náhodní, potrebujú si odpočinúť od celodenného zhonu, alebo sa len osviežiť zmrzlinou. Na Kupeckej je to pestrejšie. Návštevníci sa zaujímajú, vypytujú sa na nové príchute zmrzlín, sledujú čo nové máme v ponuke. Využívajú náš interiér k svojím potrebám a radi sa vracajú.
Je celkom zaujímavé, že v Gio pracujú len ženy. Náhoda alebo čistý zámer?
U nás pracujú iba dievčatá, pretože dievčatá a ženy robia tento svet usmievavejším a krajším. Naše dievčatá voláme Gio Girls. Je to naša malá armáda v bodkovaných uniformách. Manežérka Sonka bola Gio Girl od samotného vzniku zmrzlinárne a dnes je zodpovedná za výber a tréning nových členiek nášho tímu. V podstate to ale funguje tak, že u nás vládne veľmi priateľská atmosféra, či už sa jedná o vzťahy pracovné, alebo vzťah k zákazníkom. Základom je dobrá nálada, tú sa snažíme rozdávať s každým kopčekom zmrzliny.

 

Luca Cav Ruggenenti

V rámci vašich podnikov sa veľmi aktívne angažujete aj na rôznych podporných aktivitách v meste Nitra. Mnohí domáci to ignorujú, tak prečo cudzinec pomáha?
Taliani majú umenie a kultúru zakorenené hlboko v sebe. Pre nás sú či už fotky, knihy, filmy, alebo koláče a iné dobroty tým, čo robí náš život šťastnejším. Gio podporuje kultúrne aktivity pretože silno veríme v to, že krása je jedinou cestou k tomu, ako tento svet spraviť lepším. Káva ľudí viac spriatelí a keď chutnajú našu zmrzlinu, vidím to na ich tvárach – usmievajú sa. Zmyslom zapájať sa do týchto aktivít je však aj určitá investícia do mladých Nitranov. Ak niekomu poskytneme priestor na jeho prvú výstavu, prvý koncert, možno ho to niekam posunie. A možno na základe našej malej podpory spraví malý krok, ktorý naštartuje celú jeho dráhu…

 

Gio Caffe podporuje Nitru

Čo čaká Gio do budúcna? Budete inovovať?
Do budúcna sa chceme rozvíjať. Vytvoriť viac príležitostí, zapojiť sa do viac projektov, poskytnúť viac priestoru mladým kreatívcom.
Skrátka otvoriť dvere dobrým nápadom. Ľudia by si nás priali mať aj mimo Nitry a my veríme, že im toto prianie raz vyplníme. Zatiaľ to však cítime tak, že ešte chvíľu chceme zostať v miestnom podnebnom pásme.

 

Foto: archív Luca Cav Ruggenenti

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články