Jozef Jando šéfkuchár

Nedeľné varenie: Čarovné recepty zo špajze

 

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna špajza, ktorá dokázala čarovať. Vďaka pár ingredienciám a chuti variť stvorila pochúťky, ktoré milujú snáď všetci. Nechajte sa nimi inšpirovať.

 

1.Domáci hovädzí hamburger s volským okom, karamelizovanou cibuľkou a slaninkou

SurovinyNa výrobu domácej žemle ( 7 porcií) potrebujeme: mlieko 2 dcl, voda 2 dcl, lyžica cukru (med), lyžica soli, 1 celé droždie, lyžica masla, 660 g hladká múka. Kus hovädzieho mäsa podľa vkusu ktoré zalejeme pivom a necháme odležať. Kúsok mastnej slaniny, soľ, korenie, bylinky.

hamburger

Postupvšetky ingrediencie zmiešame a zamiesime cesto, ktoré necháme kysnúť. Potom si nakrájame 125-135 g bochníčky, ktoré si vytvarujeme do žemieľ a dáme na plech. Nezabudneme podložiť papierom na pečenie. Takto pripravené necháme odstáť, následne potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a pečieme na 180 stupňov asi 15 minút. 

Mäso zomelieme spolu so slaninou, pridáme ostatné ingrediencie a vytvarujeme placky. Na rozpálenej panvici opečieme mäso z oboch strán, následne dopečieme s plátkom syra. Počas pečenia si na druhej panvici opečieme plátky slaninky, cibuľu, ktorú polejeme medom. Bežným spôsobom si tiež pripravíme volské oko.

Na záver žemľu rozkrojíme, obe strany potrieme domácim dressingom, na spodnú časť dáme čerstvý šalát, v Špajzi preferujú Valerián. Následne naukladáme volské oko, slaninku a do zlatista opečenú medovú cibuľku. Na záver položíme vrchnú časť žemle a ozdobíme drevenou špajdlou. Podávame s domácimi hranolkami.

hamburger  

 

2.Banánové lievance s lesným ovocím a tvarohovým krémom

Surovinybanán 1 ks, vajce 1 ks, hladká múka 20g, cukor vanilkový- jedna čajová lyžička, cukor práškový dve lyžice, lesné ovocie 100g, tvaroh jemný 100g

 lievance

Postup: Najskôr si vyšľaháme jemné cesto z banánu, vajca, vanilkového cukru a potom vmiešame múku.  Nśledne ho vylejeme na rozpálenú panvicu.  Z daného množstva si pripravíme 3 až 4 lievance. Do hrnčeka si dáme lesné ovocie s práškovým cukrom a necháme prevariť. Ak pripravujeme zmes z čerstvého ovocia, pridáme trošku vody alebo vína. Medzičasom si vymiešame jemný tvaroh s cukrom. Na záver lievance na seba poukladáme a  jednotlivo ich prelejeme uvarenou lesnou zmesou. Krém môžeme dať na vrchnú časť alebo na bočnú časť taniera. Ozdobíme mätou a jedlými kvietkami. 

lievance

 

3. Krevety s cesnakom a paradajkami

Suroviny: kráľovské krevety 4 ks, cesnak 1 strúčik, čerstvé čili 1 ks, cherry paradajka 3 ks, petržlenová vňať podľa chuti, maslo, olej, citrón 

krevety

Postup: Krevety najskôr očistíme a zbavíme črievka. Paradajky narežeme do kríža a dáme do vriacej vody na 5 až 8 sekúnd.  Následne ich vyberieme a dáme do vody s ľadom zachladiť. Potom ich ošúpeme a nakrájame na kocky. Nasekáme si cesnak, čili a petržlenovú vňať. Rozpálime si panvicu, pridáme trošku oleja a opečieme krevety. Posolíme ich, pridáme cesnak, čili a trošku masla a vývaru, tým zabezpečíme aby cesnak nezhorel. Pridáme tiež paradajky a petržlenovú vňaťku. Chvíľku redukujeme na hustú šťavu. Po odstavení pridáme kvapku citróna.

Na spodok hlbokého taniera alebo misky vylejeme šťavu, následne doložíme krevety. Tie ozdobíme bylinkami. Podávame s opečenou bagetkou.

 

 Recepty pre dnešné Nedeľné varenie si pripravil Jozef „Dodo“ Jando z Čarovnej Špajze.

Jozef Jando šéfkuchár

 

Text: SB

Foto: Ondrej Bobek

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť