restauracia

Nedeľné varenie: Jar na tanieri

Veľkonočná nedeľa si na tanieri žiada niečo špeciálne. Všetky tradičné dobroty slovenskej Veľkej noci tento rok môžete doplniť úžasne chutnými a zároveň nečakane jednoduchými receptami, po ktoré sme vám zašli až do Žiliny.

Návšteva v reštaurácii Korzo na obrázkovom žilinskom Mariánskom námestí je vždy zážitkom všetkých zmyslov, hlavne však malou oslavou pre naše mlsné jazýčky. Niektoré z receptov šikovného a usmievavého šéfkuchára Ladislava Beláka si dnes môžete pripraviť aj vy, a nebudete na to potrebovať ani špeciálny kuchársky kurz či superschopnosti. Stačia vám k tomu voňavé čerstvé suroviny, zopár dobrých rád a štipka lásky.

recepty

 

  1. Jemne restovaná kuracia pečeň s feniklom, pomarančom a cesnakovými chlebovými hriankami (4 porcie)

 

Suroviny:

 

kuracia pečeň 200 g,1 pomaranč, 1 menší čerstvý fenikel, 1 žltá cibuľa, kávová lyžica horčice, 0,02 dcl koňaku alebo brandy, 40 g masla, krajec chleba, štipka soli , štipka čierneho korenia, 1 strúčik cesnaku, trochu byliniek na dekoráciu

 

varenie

Postup:

 

Kuraciu pečeň si nakrájame na malé kúsky. Na panvici si zohrejeme maslo, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, jemne orestujeme a postupne vložíme do panvice kuraciu pečeň. Minútku ju restujeme, pridáme korenie podľa chuti, trochu cesnaku, horčicu a nakoniec prilejeme koňak alebo brandy. Necháme minútku podusiť a nakoniec dochutíme soľou. Na druhej panvici si rozpustíme zvyšok masla a dáme si orestovať fenikel, pomaranč a hrianky, ktoré si neskôr potrieme cesnakom. Keď máme všetko pripravené, môžeme servírovať na tanieri, ktorý dozdobíme bylinkami.

 

recepty

  1. Grilované filé z lososa na pučených zemiakoch s medvedím cesnakom, paradajkovým chutney a levanduľovo-citrónovou omáčkou

Suroviny:

čerstvý losos 600 g, zemiaky 1000 g, medvedí cesnak 20 g, 4 kusy paradajok, smotana na varenie 200 ml, biele víno 1 dcl, 1 citrón, levanduľa (čerstvá alebo sušená podľa chuti), soľ 2 g, čierne korenie 2 g, maslo 100 g, olivový olej 2 dcl, čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, kôpor, trebuľka)

recepty

 

Postup:

Ako prvé si ošúpeme zemiaky a dáme ich variť. V malom hrnci si necháme zovrieť vodu a vložíme do nej celé paradajky, na ktorých sme si nakrojili kríž jemným rezom (aby sa nám potom ľahšie dávala šupka dolu). Paradajky necháme povariť asi 1 minútu, vyberieme ich a vložíme do studenej vody. Stiahneme z nich šupku, rozkrojíme na 4 časti, nakrájame na malé kúsky a pomaly podusíme na olivovom oleji na panvici. Dochutíme ich soľou a korením. Omáčku si pripravíme tak, že v hrnci necháme rozpustiť maslo a pridáme levanduľu, zalejeme bielym vínom a smotanou, dochutíme soľou a korením a nakoniec pridáme citrónovú kôru a šťavu. Medzitým si položíme na jemne rozpálený olej lososa, osolíme ho a opekáme na jednej strane 2 minúty. Otočíme ho na druhú stranu a dopečieme ďalšie 2 minúty. Na zjemnenie pridáme trochu masla a odstavíme panvicu nabok, aby losos nebol vysušený. Uvarené zemiaky rozpučíme, nakrájame na jemno medvedí cesnak a všetko spolu premiešame. Zemiaky dochutíme soľou a korením. Keď máme všetko pripravené, servírujeme a dozdobíme čerstvými bylinkami.

Korzo

 

Recepty do dnešného Nedeľného varenia pripravil šéfkuchár Ladislav Belák z reštaurácie Korzo v Žiline. 

 

restauracia

Foto: Ondrej Bobek

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť