grand-hotel-kempinski-high-tatras-27

Nedeľné varenie: Kačka aj dezert, lokše hrajú v Tatrách počas Vianoc dôležitú rolu

 

Vianoce, sú hlavne o rodine, pohode, príjemne strávenom čase a pre nás – našťastie – aj o dobrom jedle. Štedrovečerné a teda i sviatočné pokrmy sa líšia nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Ako však budú vyzerať Vianoce na tanieri v Grand Hotel Kempinski High Tatras? Dôležitú rolu tu bude hrať tradičná, milovaná, jednoduchá lokša – na sladko ako dezert i ako príloha ku kačke. Inšpirujte sa a skúste si pripraviť tieto vyladené jedlá z dielne šéfkuchára Miroslava Zamišku spoločne s nami.

Vianoce, sú hlavne o rodine, pohode, príjemne strávenom čase a pre nás – našťastie – aj o dobrom jedle. Štedrovečerné a teda i sviatočné pokrmy sa líšia nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Ako však budú vyzerať Vianoce na tanieri v Grand Hotel Kempinski High Tatras? Dôležitú rolu tu bude hrať tradičná, milovaná, jednoduchá lokša – na sladko ako dezert i ako príloha ku kačke. Inšpirujte sa a skúste si pripraviť tieto vyladené jedlá z dielne šéfkuchára Miroslava Zamišku spoločne s nami.

1.Sous vide kačacie prsia, variácia červenej kapusty s krustou z vyprážanej quinoi a horského medu s levanduľou

Čo potrebujeme:

  • 400 g kačacích pŕs
  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 1 čerstvé jablko
  • 20g lesného medu
  • 50g quinoi
  • sušená levanduľa
  • 300 ml oleaj na vyprážanie
  • ocot
  • pomarančový džús
  • soľ
  • cukor
  • domáca zemiaková lokša
  • cviklový prášok

Postup:

Očistíme si kačacie prsia a nakrojíme na nich vrchnú kožu. Na rozpálenú panvicu bez oleja položíme prsia kožou dole. Opečieme do zlatista, iba z jednej strany a necháme mierne vychladnúť. Zo soli a cukru v pomere 5 dielov soli/2 diely cukru si pripravíme zmes. Na 1 kg mäsa použijeme 15 g zmesi. Kačacie prsia touto zmesou posypeme z každej strany a uložíme do vykurovacích vreciek. Zavákuujeme a vložíme do vodného kúpeľa pri teplote 63 °C na dobu 50 minút.

grand-hotel-kempinski-high-tatras-nedlenevarenie-kavickarisk-kavickari-zamiska

Variácia červenej kapusty :

Pyré z kapusty:

Na jemno nakrájanú kapustu vložíme do hrnca, zalejeme vodou a necháme pomalým varením úplne zmäknúť. Scedíme a vložíme do mixéra, kde sa snažíme vymixovať čo najhladšie pyré. Pyré opäť vložíme do hrnca  a pridávame podľa chuti soľ, cukor, ocot a celú škoricu na vôňu. Necháme ho opäť prevariť. Celé pyré sa snažíme ešte prepasírovať cez čo najjemnejšie sitko.

Lupeň kapusty :

Hlávku kapusty si prekrojíme na viacero častí pozdĺžne tak, aby nám vznikli mesiačiky. Tieto mesiačiky vložíme do vrecka, kde si vopred pripravíme nálev z pomarančovej šťavy a octu. Jemne ich pokropíme a zavákuujeme vrecko. Vložíme do vriacej vody na 1 hodinu. Po zmäknutí vyberieme a ešte z oboch strán opečieme, aby sme dosiahli želanú farbu. Podávame ku kačacím prsiam.

grand-hotel-kempinski-high-tatras-nedlenevareniekavickarisk

Pečené jablko:

Jablko si prekrojíme na rovnaké plátky. Na rozohriatej panvici ho s kúskom masla opečieme do zlatista. Na konci jablko ešte posypeme cukrom.

Postup Lokša:

Uvarené zemiaky si očistíme, popučíme a pridáme múku, cviklový prášok a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme si ho na menšie časti, z ktorých vyvaľkáme kruhy a opečieme ich na rozpálenej panvici. Upečenú lokšu si môžeme potrieť rozpáleným maslom.

grand-hotel-kempinski-high-tatras-kavickarisk-nedelnevarenie

Quinoa krusta:

Quinou si uvaríme do mäkka, scedíme a necháme v rúre vysušiť. Následne ju v rozpálenom oleji vypražíme do chrumkava a necháme vychladnúť. Prsia, ktoré si jemne potrieme medom zmiešaným s levanduľou, posypeme chrumkavou krustou. Naservírujeme na tanier a môžeme podávať.

grand-hotel-kempinski-high-tatras-kavickarisk

2.Plnená lokša

Čo potrebujeme:

Lokša:

  • 0,5 kg uvarených zemiakov v šupke
  • 150 g hladkej múky
  • 20 g masla
  • Domáci šípkový lekvár

grand-hotel-kempinski-high-tatras-32

Nakladané hrušky:

  • 2 – 3 ks tvrdších hrušiek
  • 200 g kryštálového cukru
  • 350 ml vody
  • šťava z jednej limetky
  • aníz celý
  • škorica celá

Nakladané gaštany:

  • 200g olúpaných, opečených gaštanov
  • 200g hruškového pyré
  • 200 ml vody

Vianoce, sú hlavne o rodine, pohode, príjemne strávenom čase a pre nás – našťastie – aj o dobrom jedle. Štedrovečerné a teda i sviatočné pokrmy sa líšia nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Ako však budú vyzerať Vianoce na tanieri v Grand Hotel Kempinski High Tatras? Dôležitú rolu tu bude hrať tradičná, milovaná, jednoduchá lokša – na sladko ako dezert i ako príloha ku kačke. Inšpirujte sa a skúste si pripraviť tieto vyladené jedlá z dielne šéfkuchára Miroslava Zamišku spoločne s nami.

Pečené gaštany :

100 g gaštanov narežeme a restujeme na suchej panvici až kým sa nám neotvoria

Zmrzlina z bieleho maku:

  • 450 ml šľahačkovej smotany
  • 125 ml mlieka
  • 170 g kryštálového cukru
  • 100g žĺtok
  • 100g bieleho maku

Vianoce, sú hlavne o rodine, pohode, príjemne strávenom čase a pre nás – našťastie – aj o dobrom jedle. Štedrovečerné a teda i sviatočné pokrmy sa líšia nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Ako však budú vyzerať Vianoce na tanieri v Grand Hotel Kempinski High Tatras? Dôležitú rolu tu bude hrať tradičná, milovaná, jednoduchá lokša – na sladko ako dezert i ako príloha ku kačke. Inšpirujte sa a skúste si pripraviť tieto vyladené jedlá z dielne šéfkuchára Miroslava Zamišku spoločne s nami.

Ako si pripravíme plnenú lokšu:

Lokša:

Uvarené zemiaky si očistíme, popučíme, pridáme múku a vypracujeme z nich hladké cesto. Rozdelíme si ho na menšie časti, z ktorých vyvaľkáme tenký kruh na lokšu a opekáme na rozpálenej panvici.

Upečenú lokšu si natrieme domácim šípkovým lekvárom, pripadne aj iným. Jemne posypeme makom a zrolujeme. Rolku môžeme ešte trochu potrieť prepáleným roztopeným maslom.

Vianoce, sú hlavne o rodine, pohode, príjemne strávenom čase a pre nás – našťastie – aj o dobrom jedle. Štedrovečerné a teda i sviatočné pokrmy sa líšia nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Ako však budú vyzerať Vianoce na tanieri v Grand Hotel Kempinski High Tatras? Dôležitú rolu tu bude hrať tradičná, milovaná, jednoduchá lokša – na sladko ako dezert i ako príloha ku kačke. Inšpirujte sa a skúste si pripraviť tieto vyladené jedlá z dielne šéfkuchára Miroslava Zamišku spoločne s nami.

Nakladané hrušky:

Očistené a nakrájané hrušky zalejeme vopred pripraveným sirupom. Sirup si pripravíme z vody, cukru, limetkovej šťavy, celého anízu a škorice.

Zmrzlina:

Smotanu, mlieko, cukor a žĺtky za stáleho miešania zohrejeme na 82 °C a pri tejto teplote udržíme po dobu 10 minút. Pridáme biely mak a celú túto zmes si dáme zamraziť. Neskôr si ju vymiešame a podávame k plnenej lokši.

Vianoce, sú hlavne o rodine, pohode, príjemne strávenom čase a pre nás – našťastie – aj o dobrom jedle. Štedrovečerné a teda i sviatočné pokrmy sa líšia nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Ako však budú vyzerať Vianoce na tanieri v Grand Hotel Kempinski High Tatras? Dôležitú rolu tu bude hrať tradičná, milovaná, jednoduchá lokša – na sladko ako dezert i ako príloha ku kačke. Inšpirujte sa a skúste si pripraviť tieto vyladené jedlá z dielne šéfkuchára Miroslava Zamišku spoločne s nami.

Nakladané gaštany:

Hruškové pyré s vodou a cukrom zvaríme a dochutíme pokojne šťavou z citróna. Touto zmesou zalejeme vopred ošúpané pečené gaštany. Naaranžujeme na tanier a podávame.

Vianoce, sú hlavne o rodine, pohode, príjemne strávenom čase a pre nás – našťastie – aj o dobrom jedle. Štedrovečerné a teda i sviatočné pokrmy sa líšia nie od regiónu k regiónu, ale od rodiny k rodine. Ako však budú vyzerať Vianoce na tanieri v Grand Hotel Kempinski High Tatras? Dôležitú rolu tu bude hrať tradičná, milovaná, jednoduchá lokša – na sladko ako dezert i ako príloha ku kačke. Inšpirujte sa a skúste si pripraviť tieto vyladené jedlá z dielne šéfkuchára Miroslava Zamišku spoločne s nami.

Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil Miroslav Zamiška, šefkuchára Grand Hotela Kempinski High Tatras.

grand-hotel-kempinski-high-tatras-zamiska-nedlenevarenie

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť