Bottova

Nedeľné varenie: Mlsné recepty z Bottovej

 

Dnešné recepty v sebe spájajú tradičné rady starých mám s postupmi a ingredienciami modernej kuchyne. Nechajte sa spolu s nami inšpirovať receptami z banskobystrickej Bottova Coffee, kde si ich “mlsné” brunche v lete vychutnáte po novom aj v nedeľu. Tú dnešnú si ich pokojne pripravte ešte v pohodlí domova.

1.Banánový chlebík

Suroviny: 4 zrelé banány, polohrubá múka, 1 vajce, kypriaci prášok, hnedý cukor, soľ, vlašské orechy, arašidové maslo a lesné ovocie na podávanie

Bottova

Bottova

Postup:Na váženie budeme v tomto recepte používať najstaršie metódy slovenských starých mám – hrnčeky, hrste a štipky. V nádobe rozpučíme štyri zrelé banány. Pridáme jeden a pol hrnčeka polohrubej múky a trištvrte hrnčeku hnedého cukru. Rovnako do nádoby pridáme jedno celé vajce, štipku soli, kypriaci prášok a za hrsť celých vlašských orechov. V nádobe spolu všetko popučíme a poriadne premiešame, aby nám vzniklo banánové cesto, ktoré vylejeme do formy. Na povrch cesta môžeme ešte pridať celý banán, ktorý po upečení pekne zkryštalizuje. Banánový chlebík podávame s arašidovým maslom a lesným ovocím.

Bottova

2.Benediktínske vajíčka

Suroviny: vajíčka, 250g masla, citrónová šťava alebo vínny ocot, jablkovo-hruškový lekvár, prosciutto, špenát, olivový olej, pomazánkové maslo, chlieb

Bottova

Postup: Na začiatok si pripravíme holandskú omáčku. Do teplovzdornej sklenej misky si dáme dva žĺtka s vínnym octom alebo citrónovou šťavou a umiestnime ju nad paru. Žĺtka miešame až kým zdvojnásobia svoj objem, následne do nich veľmi pomaly vmiešame rozpustené maslo. Dôležité je maslo primiešavať veľmi pomaly, aby nedošlo k “zrazeniu” žĺtok. My na Bottovej ešte pridávame jablkovo-hruškový lekvár, ktorý omáčku výrazne osladí a obzvláštni. Benediktínske vajíčka sú o pošírovaných vajíčkach. Na ich prípravu si v malom hrnci na nízkej teplote (80 °C) zohrejeme vodu a na spodok hrnca dáme podšálku alebo malý tanierik. Nemusíme používať žiadne triky ako je točenie vody alebo ocot. Stačí, keď do hrnca z čo najnižšej výšky rozbijeme vajíčko, ktoré necháme vo vode 5 minút. Servírovanie je ľubovoľné, môžete si pripraviť šunkové vajíčka alebo vajíčka s údeným lososom. My sme vybrali kombináciu duseného špenátu a pečeného prosciutta. Na chlebík postupne dáme pomazánkové maslo, špenát udusený s olivovým olejom a citrónom, prosciutto a pošírované vajíčka. Ako čerešnička na torte, respektíve omáčka na vajíčku, je krásny pohľad na vajíčko, ktoré sa stráca pod lahodnou holandskou omáčkou.

Bottova

Bottova

Dobrú chuť!

Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil tím z Bottova Coffee.

Text: Augustína Markocsyová

Foto: Ondrej Bobek

 

 

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť