Nedeľné varenie – recepty Smartchefa

 Nedeľné varenie – recepty Smartchefa
Je tu jar a s ňou do našich životov prichádza množstvo podnetov. Jedným môže byť aj to, zmeniť svoje zaužívané zvyky a osviežiť svoju kuchyňu. Stále však so známymi surovinami. 
V centre Banskej Bystrice sa ukrýva gastronomický klenot. Bistro Smartfood, ktoré ukryté v svetlej pasáži ponúka zážitok, na aký sa len ťažko zabúda. Šéfuje mu chef, Peter Kulhány, ktorý si do dnešného jarného Nedeľného varenia pripravil pár sviežich receptov. Vizuálne i chuťovo.
 
 
Peter Kulhány Smartfood šéfkuchár
1. Bryndzové krokety na beluga-šošovicovom šaláte s reďkovkou a mladou cibuľkou 
(recept na 4 porcie)
Bryndzové kroketky 
Suroviny: bryndza 200 g, toastový chlieb 2 plátky, vajce 2 ks, strúhanka 200 g, ľanové semiačka, olej na vyprážanie: 2 dcl
Postup: Z bryndze a toastového chleba vypracujeme cesto a z neho samostatné krokety. Tie obalíme v rozšľahanom vajíčku, strúhanke a ľanových semiačkach. Vyprážame v oleji.
 bistro smartfood varenie
bryndzové kroketky
2.Beluga-šošovicový šalát
Suroviny: beluga šošovica 200 g, červená reďkovka 5 ks, mladá cibuľka 1 ks, hroznový ocot biely 3 polievkové lyžice,
oliový olej, soľ a korenie
Postup: šošovicu uvaríme na skus v osolenej vode a scedíme. Reďkovku spolu s cibuľkou nakrájame na drobné, rovnomerné kúsky. Následne dochutíme soľou, korením, hroznovým octom a olivovým olejom.
bryndzové kroketky
 
2. Bravčové líčka na mätovo-hráškovom pyré s plnenou zeleninovo-pohánkovou palacinkou (recept na 4 porcie)

Bravčové líčka

Suroviny: bravčové líčka 1 kg, bravčová masť 100 g, cibuľa 3 ks, červené víno 2 dcl, soľ a korenie

Postup: Na rozohriatej masti opečieme osolené a okorenené bravčové líčka. Následne vyberieme. Vo výpeku opečieme na drobno nakrájanú cibuľu do hneda a zalejeme červeným vínom. Pridáme opečené mäso a dusíme kým sa nám víno úplne nevyredukuje (nevyvarí, pozn.). Následne podlievame podľa potreby horúcou vodou, alebo vopred pripraveným vývarom. Dusíme do mäkka. Na záver dochutíme soľou a korením.
 bravčové líčka smartfood
bravčové líčka smartfood
Hráškové pyré
Suroviny: maslo 100 g, cibuľa 1 ks, mrazený hrášok 300 g, biele víno 1 dcl, smotana 1 dcl, mäta, citrónová šťava, soľ a cukor
Postup: Na polovici pripraveného masla (50 g) opečieme na drobno nakrájanú cibuľku a pridáme rozmrazený hrášok. Podlejeme bielym vínom a pridáme čajovú lyžičku cukru a nasekanú čerstvú mätu. Varíme cca 5 min. Pridáme smotanu podľa potreby a dôkladne rozmixujeme. Prepasírujeme cez sitko a následne dochutíme soľou, citrónovou šťavou a zjemníme druhou polovicou pripraveného masla (50 g).
Palacinka
Suroviny: mlieko 2 dcl, vajce 1 ks, pohánková múka 100 – 110 g, čerstvá sezónna zelenia 400 g (cibuľka, brokolica, mrkva a podobne), soľ a cukor, korenie
Postup: Do mlieka postupne vyšľahávame pohánkovú múku a vajíčko. Dochutíme štipkou soli a cukru. Opečieme ich na masle aby dostali krásnu farbu a vôňu. Zeleninu nakrájame na drobné a rovnomerné kúsky a opečieme na masle. Ochutíme soľou a korením a naplníme palacinku sezónnou zeleninou.
bravčové líčka smartfood

3. Limetkovo-pomarančový posset s čerstvým ovocím (recept na 4 porcie)

Suroviny: smotana (33 %) 4 dcl, limetková šťava, pomarančová kôra, mix čerstvého ovocia, cukor 170 g

bistro smartfood dezert
Postup: Do smotany pridáme očistenú šupku z pomaranča, kryštáľový cukor a spoločne privedieme do varu. Následne popri stálom miešaní smotany odštavíme limetkovú šťavu. Celú zmes precedíme a nalievame do vopred pripravených mištičiek a odložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí podávame spolu s čerstvým ovocím.
bistro smartfood dezertbistro smartfood dezert
Recepty na dnešné Nedeľné varenie si pripravil Peter Kulhány a jeho team z Bistra Smartfood.
Peter Kulhány
Text: Viliam Pavlovský, Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články