Jaroslav Žídek

NEDEĽNÉ VARENIE- Veľkonočná slávnosť

Je tu jar. Okrem iného aj Veľkonočné sviatky, ktoré sa spájajú s tradičnými jedlami. Veľkonočná nedeľa si však na tanieri žiada niečo špeciálne. Všetky obľúbené tradičné veľkonočné dobroty môžete doplniť receptami, ktoré hýria farbami. Nielen krásne vyzerajú ale aj lahodne chutia. Inšpirujte sa šéfkuchárom Grand Hotel River Park, Jaroslavom Žídekom.

1.Beluga šošovica so zeleninou a vajcom

Suroviny: 250g šošovice beluga, 0,7 l zeleninového vývaru, 1 ks kombu sušená rias

Postup: Kombu dajte do vývaru vymáčať na približne 6 hodín a potom sceďte. Šošovicu dajte do hrnca a prikryte fóliou. Varta v rúre na pare pri 100 stupňoch asi 30 až 40 minút do mäkka.Vajce varte 13 minút pri 75 stupňoch.

Jaroslav Žídek príprava

príprava receptu

Bazalkové maslo:

Suroviny: 40g šalotky, 1 kg masla, 130g bazalky, 18g soli, 1g korenia, citrónová kôra a šťava z 1 citrónu, 5 cl pastisu, 50g orestovaných mandlí, 1 muškátový oriešok, 50g cesnaku

Postup: Všetko nadrobno nasekajte a zmiešajte s maslom. Zeleninu podľa chuti nakrájajte nadrobno a orestujte na panvici. Pridajte šošovicu, primiešajte bazalkové maslo a nakoniec ochuťte soľou a korením. Takto pripravené môžete podávať.

Jar na tanieri recep Jaroslav Žídek

recept

2.Grilovaná tekvica s citrónovým dressingom a podbeľom

Suroviny: tekvica hokaido, olivový olej, tvaroh, soľ, muškátový oriešok

Postup:Tekvicu očistíme a nakrájame na mesiačiky. Potom ju pomaly opečte na panvici do mäkka, osoľte ju maldon soľou a ochuťte čerstvo postrúhaným muškátovým orieškom.

Jaroslav Žídek

grilovaná tekvica

Dressing: 4 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžicu javorového sirupu alebo podľa chuti, 1 lyžicu podbeľu nasekaného nadrobno, soľ

Tekvicové semiačka: Semiačka varte v cukrovom rozvare približne 40 minút. Potom ich sceďte a opražte na oleji do chrumkava.

Opečenú tekvicu potrite dressingom a podávajte spolu s výhonkami byliniek a tvarohom.

grilovaná tekvica na tanieri

servírovanie

Dobrú chuť!

Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil Jaroslav Žídek, šéfkuchár Grand Hotel River Park v Bratislave.

Jaroslav Žídek

Text: Kávičkári

Foto: Ondrej Bobek

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť