Bazzara academy

Premýšľate nad baristickým kurzom? Vyskúšali sme ho za vás.

 

 

My kávičkári sa vám neustále snažíme prinášať tipy na tie najlepšie a najkrajšie podniky, hotely, reštaurácie a kaviarne. Keď sme na konci roku 2016 dostali pozvánku od Bazzara Academy na špeciálny kávičkársky deň spojený s rýchlym baristickým kurzom, neodolali sme.

Bazzara Šimon Staš

stroj

Vďaka Šimonovi Stašovi a jeho Bazzara Academy & Simonelli Group Showroom Slovakia, ktorá sa nachádza v Banskej Bystrici, sme zažili deň plný zábavy a smiechu s chuťou kávy. Veď kávičkárske DNA máme v sebe zakódované všetci. Náš deň teda začal cuppingom.

cupping

Šimon Staš

cupping bazzana academy

Kávy boli rovnako upražené, avšak pochádzali z rôznych krajín. Vynechali sme niekoľkostranový protokol o cuppingu, ktorý však Šimon dokonale ovláda. Spoločne sme objavovali chuť a arómu káv zo štyroch rôznych krajín. Káva sa nám pekne otvorila. Špecifikovať chute a vône je náročné. Vieme si však svoju schopnosť rozoznávania chutí trénovať. Všetko je to o skúsenostiach. Náš vnem sa vie zlepšiť až tisícnásobne. Po desiatich minútach sme začali kávu ochutnávať. Sústredili sme sa na horkosť, kyslosť a sladkosť kávy. Áno, prinieslo to množstvo úsmevných momentov. Každému z nás chutila káva inak. Nakoniec sme sa však zhodli a chuť kávy sme identifikovali presne. Nebolo to však jednoduché.

Šimon Staš

príprava

S dobrou kávou sme si vychutnali film. Ak si myslíte, že sme pozerali romantiku alebo horor, ste na omyle. Film bol úzko spätý s kávou. Zvuk sme však väčšinou mali vypnutý, všetko podstatné nám povedal Šimon sám. O káve sme začali diskutovať. Vzdelávanie je dôležité, svet kávy je naozaj veda. Získali sme množstvo nových poznatkov. Šimon je ako učiteľ naozaj skvelý. Nikto z nás nedostal FX ani pätorku. Naopak, snažil sa nám odovzdať čo najviac vedomostí, nechal nám priestor na otázky, venoval sa témam, ktoré nás zaujali. Ak si myslíte, že niečo ovládate dokonale, stále prídete na fakt, že sa o téme, ktorá vás zaujíma dokážete naučiť oveľa viac.

kavickari v Bazzara academy

káva

Po dobrej káve nasledovalo ešte viac kávy. Ako inak. Cupping sa tentokrát skladal z troch rozdielnych káv, ktoré však boli veľmi podobné. Šálkou sme jemne pohýbali a uvoľnili arómu. Každá z káv bola pražená rôzne dlhý čas. Káva pražením získala rôznu chuť. Nepohrdli sme klasickým espressom zo stroja, ani kávou pripravenou cez filter. Ešte stále sme však nemali kávy dosť. Najväčšiu radosť mal náš fotograf Ondrík, ktorý fičí na extra kávovom pohone a z nášho tímu má toho najviac oddegustovaného.

bazzara

káva

bazzara academy káva

Ja spolu s kávičkárkou Brankou, ako milovníčky cappuccina, sme sa najviac tešili na latte art. Priznám sa, triasli sa mi ruky, ale rovnako ako moja kolegynka, som sa tešila.

Bazaar academy a kávičkári

Dodržali sme 5 základných krokov, ktoré nám Šimon ozrejmil. Prvoradý bol poriadok za barom! Priznám sa, dve ruky boli pre mňa málo. Pripravili sme si kvalitné espresso.

Bazzara káva príprava

kávičkári

Bazzara káva príprava

Nasledovala pre nás zábavnejšia časť prípravy. Najviac som sa pobavila pri šľahaní mlieka. Poriadne sme to roztočili. Vzduch sme dávkovali na povrch mlieka, aby sa nám zvýšil objem. V druhej fáze sme nechali mlieko víriť, bez toho, aby sme vzduch dávkovali na hladinu. Úloha bola jasná, dávkovať vzduch mierne pod hladinou. Áno, je to veľká veda. K celej príprave sme pristupovali zodpovedne. Po celý čas však s úsmevom na tvári.

príprava mlieka

kávičkár Ondrej

kávičkári

Následne sme vypustili paru z trysky, vyklopili sme trysku do maxima. V ruke som už držala kanvičku s mliekom. Vždy ju treba uchopiť za uško tak, aby sme sa nepopálili. Do kanvičky sme následne vložili trysku. Vždy ju nakláňame na seba. Mlieko sme ťahali smerom dole, tak aby sa zohrialo na zhruba 55 stupňov Celzia. Nepotrebujete k tomu teplomer, stačí Váš ľudský hmat. Jednoducho teplota mlieka musí byť taká, aby sme kanvičku udržali v ruke. Kanvičku sme položili na kraj šálky a pomaly sme vliali  našľahané mlieko. Všetko má však svoju postupnosť, najskôr sme našľahané mlieko liali v miernom uhle, následne sme kanvičku aj šálku vyrovnávali.

Šimon Staš

Ondrej a Šimon

Naše cappuccina boli jedinečné. Veď posúďte sami. Radosť z dobre pripraveného cappuccina bola veľká. Až taká, že sme nechceli prestať. Plynule sme prešli k latte artu. To už bolo o niečo náročnejšie. Snaha sa však cení a dali sme do toho všetko z našej kávičkárskej duše.

pokus kávičkárov o latteart

latté art

srdce kávičkára Ondreja

pokus o srdce

Ani my kávičkári, nemôžeme vedieť všetko. So Šimonom sme však získali nielen nové vedomosti, ale aj deň plný zábavy, smiechu a množstvo inšpirácie. Deň s veľkým D, môžete spoločne so Šimonom a Bazzarou zažiť i vy. Profesionálne, avšak s úsmevom na tvári a množstvom pozitívnej energie.

bazzara

bazzara

stroj

Bazzara Academy & Simonelli Group Showroom Slovakia nájdete na facebooku.

Text: Augustína Markocsyová

Foto: Ondrej Bobek

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť