Pri šálke kávy

Dávid a Matúš Gajdošovci

Bratia Gajdošovci: Je nezodpovedné vložiť to, čo budujete, do rúk niekoho, kto zodpovedný nie je

Už od roku 1950 je Spišská Sobota vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu, ktorá je súčasťou Popradu. Práve tu sa dvaja bratia rozhodli premeniť historický meštiansky dom na Espressobar – kaviareň so špičkovou kávou a jedinečnými miešanými nápojmi, v ktorých nechýba vtipný odkaz na región Tatier. Dávid a Matúš Gajdošovci pomáhali budovať kaviarenskú scénu v Poprade, inšpiráciu čerpali aj počas svojich pobytov v zahraničí a dnes patrí ich podnik k tomu najlepšiemu v meste a okolí. Čo ich fascinuje na práci s kávou a ako sa rodia miešané nápoje, ako Muránska záhrada či Rumové sedlo?

Čítajte ďalej
Martin Kováč

Pražiar Martin Kováč: Prvú kávu som upražil na popkornovači  

Spoločne s priateľkou Katkou začínali s predajom kávy na festivaloch a rôznych akciách. Postupne prenikal do tajov kávy, až ju začal pražiť sám – najprv na popkornovači, neskôr na malej pražičke u babiny v garáži. Dnes má Martin Kováč spoločne s rodinou pražiareň s kaviarňou InCuple v Kamanovej a čoskoro otvorí svoju druhú prevádzku. Ako chutila Martinovi jeho prvá upražená káva a ako sa mu podarilo vybudovať úspešný biznis na netradičnom mieste?

Čítajte ďalej
Peter Ruman

Peter Ruman: Keď človek chce, dobrého zamestnanca nájde aj v malom meste

Najväčšou školou pre jeho pôsobenie v gastronómii bola skutočná škola – „hotelovka“ vo Zvolene – a tiež práca čašníka na výletnej lodi vo Francúzsku v okolí Paríža. Pomáhal rozbiehať podniky v Bratislave, Košiciach aj Prahe, aby si nakoniec otvoril svoju vlastnú kaviareň v Krupine. Peter Ruman sa vrátil do rodného mesta s cieľom pozdvihnúť úroveň kvality služieb a priniesť ľuďom výbornú kávu. Na akých hodnotách stojí jeho filozofia podnikania v gastronómii a ako sa mu podarilo nájsť dobrých zamestnancov aj malom meste?

Čítajte ďalej
Čas strávený s popcornom Zigmundo nikdy nie je stratený

Na Slovensku vyrábame popcorn, ktorý je ojedinelý v celej strednej Európe

Ich biznis je postavený na dlhoročnom priateľstve. Stretli sa na vysokej škole, bývali spolu celé roky na jednej internátnej izbe, dokonale poznajú svoje silné a slabé stránky a dokážu sa podporiť. Dvaja milovníci snackov sa po rokoch rozhodli vymeniť vysoké riadiace pozície za manuálnu prácu a splniť si sen. Pôsobenie v biznise ich naučilo byť detailistami a do vlastnej značky sa preto pustili s do bodky rozpracovaným biznis plánom. “Čas strávený s popcornom Zigmundo nikdy nie je stratený,” hovorí Peter Červeň, hoci trvalo, kým im ich výrobok prešiel rukami v podobe, s ktorou boli naozaj spokojní. Spolu so spoločníkom Štefanom Blahom už takmer rok prinášajú Slovákom a Čechom jedinečný hand made gourmet popcorn a chystajú sa preraziť aj do celej Európy.

Čítajte ďalej
Šéfkuchár Martin Novák

Šéfkuchár Martin Novák: Varenie je tímový šport

Ako 17-ročný prerušil štúdium, naplno sa vrhol do svojej prvej práce v kuchyni a maturitu si urobil diaľkovo. Po rokoch vymenil vychytené reštaurácie v Bratislave za novootvorený Šimák Zámok Pezinok. Šéfkuchár Martin Novák tu má na starosti dve reštaurácie a v jednej z nich sa postará aj o zážitkovú gastronómiu. Ako pod jeho rukami vzniká nový jedálniček a s akými surovinami najradšej experimentuje v kuchyni?

Čítajte ďalej
Ruban

Ladislav Ďörď z vinárskeho rezortu Château Rúbaň: Máme vinársky unikát

Hlavná práca sa stále deje vo vinohrade, technológiami však vieme víno udržať dlho kvalitné, hovorí vinár telom aj dušou Ladislav Ďörď z vinárskeho rezortu Château Rúbaň. Región Strekov na južnom Slovensku je okrem dobrých podmienok na pestovanie hrozna, známy aj odrodami novošľachtencov, čo odborník považuje za slovenský unikát. A my po ochutnaní, to môžeme len potvrdiť.

Čítajte ďalej
Vladimíra Ollé

Vladimíra Ollé: O tento areál nebol záujem, dnes do Rúbane chodia svadobčania z Emirátov, Anglicka či Škandinávie

Začala pracovať v štátnej správe, no svoje manažérske schopnosti uplatnila pri vedení nemocnice neďaleko Dunajskej Stredy, ktorú postavila na nohy, rovnako neskôr rozbiehala nový hotel. Až deti jej pomohli spomaliť a dnes vedie kúzelné vinárstvo v Rúbani, ktoré je jej srdcovým projektom. S úctou k tradícii a histórii zo schátralého miesta vybudovala Vladimíra Ollé rezort s vínom oceňovaným na celom svete.
 

Čítajte ďalej
Juraj fekete

Juraj Fekete: Jablková zmrzlina nebude nikdy žiarivo zelená, ak je kvalitná

Keď prídete do Timi Amo Gelato & Coffee v týchto letných dňoch, budete si musieť vystáť rad. Avšak v príjemnom prostredí bratislavského Ružinova a s výsledkom, ktorý stojí za to. Na zmrzlinu od Juraja Feketeho sa totiž čakať oplatí. Jednoduché a poctivé suroviny, talianska tradícia a chuť, kvôli ktorej sa budete vracať. “Rád ľuďom doprajem pravú chuť,” hovorí majiteľ novej zmrzlinárne.

Čítajte ďalej
Pavel Mrázek z Hezkey

Pavel Mrázek z Hezkey: Človek nevie, akú kávu máte, ale interiér vidí už z ulice. Nepodceňte ho.

Praha patrí medzi gastronomickú špičku v Európe – nájdeme tu svetové reštaurácie, podniky s netradičnými konceptmi, rodinné bistrá i čarovné kaviarne. Jednou takou je i glamourová Cafioca, ktorá hosťa pohladí vizuálne i doslova: sedačkami a kreslami z mäkučkého zamatu. Práve tu sme sa stretli s Pavlom Mrázkom, zakladateľom firmy Hezkey, ktorá navrhuje interiéry a má na svedomí aj ten v Cafioce. Ako pomáha vzhľad podniku pritiahnuť ľudí a prečo sa pri zariaďovaní oplatí obrátiť na architekta?

Čítajte ďalej
mMMm sirupy

Miroslav Telehanič: Snažíme sa hľadať zabudnuté chute na jednom z posledných divokých miest v Európe.

  Dvaja kamaráti z detstva sa rozhodli svojmu rodnému kraju vrátiť to, čo od neho dostali. Na východe Slovenska si zriadili malú výrobňu sirupov, aby podporili miestnych ľudí a lokálny trh. S podnikaním predtým nemali žiadne skúsenosti. Juraj je učiteľom na strednej škole, Miroslav šikovný a úspešný barman. Držia sa jednoduchých zásad: poctivosť, kvalitné suroviny a

Čítajte ďalej
Peter Múdry

Peter Mudrý: Sme iba takí silní, ako najslabší článok nášho tímu

Máme radi príbehy ľudí, ktorí sa zo zahraničia vrátia na Slovensko, aby ho robili ešte lepším. Takým je aj príbeh F&B manažéra Petra Mudrého. V čase, keď jeho kariéra v Sydney začala po siedmich rokoch života v Austrálii naberať ten správny tón, sa vrátil. Zahraničná skúsenosť mu podľa jeho vlastných slov dala to, čo by sa na Slovensku naučil len ťažko, možno aj preto mu jeho návrat do rodnej krajiny spôsobil doslova kultúrny šok.

Čítajte ďalej