Pri šálke kávy

alena-vasileva-bottova--banska-bystrica-banskabystrica

Šéfkuchárka Alena Vasileva: Z ruského Sibíru cez Prahu až do Banskej Bystrice

Už ako malé dievča bola tak trochu rebelkou – nikdy nevidela hrať na bicie žiadnu ženu, tak to skúsila a naučila sa to. Podobné to bolo aj s varením: vidieť šéfkuchárku je dodnes nezvyčajné, ona to však dokázala. Byť húževnatým je na Sibíri do istej miery nutnosť, práve táto vlastnosť ju pritiahla za gastronómiou do Prahy. Tu študovala, varila a spoznala sa so slovenským šéfkuchárom, dnes už manželom, s ktorým sa presťahovali do Banskej Bystrice. Dnes je Alena Vasileva šéfkuchárkou obľúbeného bystrického podniku Bottova a snaží sa kuchyňu zjednodušiť, dodať jej výrazné chute, jasný koncept a Slovákom ukázať aj niečo zo sibírskych pokrmov. Aký je jej príbeh, ako znášala prechod z Prahy do Banskej Bystrice a čo očakáva od ľudí vo svojom tíme?

Čítajte ďalej
ivana-sinkovicova-patisserie-kavickarisk

Ivana Šinkovičová: Musíte sledovať konkurenciu, ale najmä musíte vidieť, kam sa viete posunúť sami

Vyštudovala ekonómiu, pracovala ako obchodná zástupkyňa, dostala možnosť vyštudovať cukrársky kurz a tejto šance sa chytila naplno. Dnes má vlastnú prevádzku, kde vyrába koláče – cheesecaky, svadobné torty, veterníky, cupcaky – a jej dezerty poznajú kávomilci v celom Trenčíne. Ivana Šinkovičová sa vo svojom novom povolaní cíti doslova ako ryba vo vode a pod menom Madame Patisserie si plní svoj sen. Kedy upiekla svoj prvý koláč a ako má nastavené obchodné vzťahy s kaviarňami?

Čítajte ďalej
zajicek-jirkazajicek-kavickarisk-kavickari-prisalkekavy

Šéfkuchár Jiří Zajíček: Keď máš prácu rád, inšpirácia prichádza sama

Ku gastronómii ho pritiahol starší brat, hoci rodičia videli jeho budúcnosť inde, rozhodol sa stať kuchárom. Na škole sa prvé dva roky trápil, nakoniec pochopil, o čom varenie je, a dnes je šéfkuchárom v bratislavskom podniku Selaví. Najradšej pracuje so zeleninou, obzvlášť s karfiolom a snaží sa pripraviť ľuďom jedlá, ktoré poznajú od mamy či babičky, no na tanieri – vizuálom aj chuťou – ich doslova odzbroja. Ako vzniká nové menu pod taktovkou Jiřího a čo potrebuje mať v kuchyni, aby odviedol dobrý výkon?

Čítajte ďalej
enrico-bartolini-hotel-lomnica-6

Šéfkuchár Enrico Bartolini: Keď dostanete michelinskú hviezdu, myslíte si, že je to príliš skoro

Skromný, pokorný, cieľavedomý, charizmatický, svetový – taký je šéfkuchár Enrico Bartolini. Ako dieťa chcel byť obuvníkom, kvôli hospodárskej kríze a radám otca však nakoniec skončil v kuchyni. Najhviezdnejší taliansky šéfkuchár, ako o ňom kvôli jeho 8 michelinským hviezdam hovoria, zavítal na Slovensko – do Hotelu Lomnica. Tu so svojím tímom a kuchármi Prvej dámy Tatier pripravili 9-chodové degustačné menu Back to the Roots. My sme mali to šťastie, že sme Enricovi mohli položiť niekoľko otázok. Dozviete sa tak, či má v kuchyni ešte stres, aké sú jeho korene a prečo má vo svojej reštaurácii s tromi michelinskými hviezdami iba sedem stolov.

Čítajte ďalej
Vlastimil Plch

Vlastimil Plch – S pokorou riadi jeden z najlepších českých hotelov

Keď sa pred vami otvorí brána zámku Chateau Mcely, čaká vás ešte kúsok cesty. Cesta, ktorá je pokojná, s jednou drobnou zátačkou, vedúcou k rozprávkovému hotelu. S kúskom nadhľadu by sa dalo povedať, že tak isto vyzerala aj profesijná cesta Vlastimila Plcha k miestu snov. Aké je to riadiť najlepší ekologický hotel v Čechách, ktorý je vlastne zámkom, spa rajom a eventovým miestom zároveň?

Čítajte ďalej
Miloš Staněk z Potten & Pannen

Miloš Staněk z Potten & Pannen: Ikona v kuchyni ste vy

Začiatkom 90. rokov založili Miloš s ďalším Staněkom, Pavlom, ktorý však nie je jeho bratom, v Prahe predajňu Potten & Pannen. Tá robila veci inak ako vtedajší predajcovia kuchynského náradia, sústredila sa na unikátnosť, kvalitu, funkčnosť a dizajn, no najmä bola ochotná svojim zákazníkom poradiť. Dnes patria vo svojej oblasti medzi najväčších hráčov, získali dokonca ocenenie GIA v kategórii stredná a východná Európa, ktoré sa dá považovať ako Oscar pre predajcov kuchynských zariadení. Okrem toho je Miloš spolumajiteľom pražskej reštaurácie Noi a tiež sa podieľa na vedení Gourmet Academy. Čo je pre neho ikona v kuchyni a aké bolo rozbiehať firmu v 90. rokoch – aj o tom sme sa porozprávali s Milošom Staněkom po (ne)konferencii Gastrolove v Trnave.

Čítajte ďalej
david-matus-gajdos-espressobar

Bratia Gajdošovci: Je nezodpovedné vložiť to, čo budujete, do rúk niekoho, kto zodpovedný nie je

Už od roku 1950 je Spišská Sobota vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu, ktorá je súčasťou Popradu. Práve tu sa dvaja bratia rozhodli premeniť historický meštiansky dom na Espressobar – kaviareň so špičkovou kávou a jedinečnými miešanými nápojmi, v ktorých nechýba vtipný odkaz na región Tatier. Dávid a Matúš Gajdošovci pomáhali budovať kaviarenskú scénu v Poprade, inšpiráciu čerpali aj počas svojich pobytov v zahraničí a dnes patrí ich podnik k tomu najlepšiemu v meste a okolí. Čo ich fascinuje na práci s kávou a ako sa rodia miešané nápoje, ako Muránska záhrada či Rumové sedlo?

Čítajte ďalej
praziar-martin-kovac-kamanova

Pražiar Martin Kováč: Prvú kávu som upražil na popkornovači  

Spoločne s priateľkou Katkou začínali s predajom kávy na festivaloch a rôznych akciách. Postupne prenikal do tajov kávy, až ju začal pražiť sám – najprv na popkornovači, neskôr na malej pražičke u babiny v garáži. Dnes má Martin Kováč spoločne s rodinou pražiareň s kaviarňou InCuple v Kamanovej a čoskoro otvorí svoju druhú prevádzku. Ako chutila Martinovi jeho prvá upražená káva a ako sa mu podarilo vybudovať úspešný biznis na netradičnom mieste?

Čítajte ďalej
peter-pepe-ruman-kaviaren-profile

Peter Ruman: Keď človek chce, dobrého zamestnanca nájde aj v malom meste

Najväčšou školou pre jeho pôsobenie v gastronómii bola skutočná škola – „hotelovka“ vo Zvolene – a tiež práca čašníka na výletnej lodi vo Francúzsku v okolí Paríža. Pomáhal rozbiehať podniky v Bratislave, Košiciach aj Prahe, aby si nakoniec otvoril svoju vlastnú kaviareň v Krupine. Peter Ruman sa vrátil do rodného mesta s cieľom pozdvihnúť úroveň kvality služieb a priniesť ľuďom výbornú kávu. Na akých hodnotách stojí jeho filozofia podnikania v gastronómii a ako sa mu podarilo nájsť dobrých zamestnancov aj malom meste?

Čítajte ďalej
gourmet-popcorn-zigmundo

Na Slovensku vyrábame popcorn, ktorý je ojedinelý v celej strednej Európe

Ich biznis je postavený na dlhoročnom priateľstve. Stretli sa na vysokej škole, bývali spolu celé roky na jednej internátnej izbe, dokonale poznajú svoje silné a slabé stránky a dokážu sa podporiť. Dvaja milovníci snackov sa po rokoch rozhodli vymeniť vysoké riadiace pozície za manuálnu prácu a splniť si sen. Pôsobenie v biznise ich naučilo byť detailistami a do vlastnej značky sa preto pustili s do bodky rozpracovaným biznis plánom. “Čas strávený s popcornom Zigmundo nikdy nie je stratený,” hovorí Peter Červeň, hoci trvalo, kým im ich výrobok prešiel rukami v podobe, s ktorou boli naozaj spokojní. Spolu so spoločníkom Štefanom Blahom už takmer rok prinášajú Slovákom a Čechom jedinečný hand made gourmet popcorn a chystajú sa preraziť aj do celej Európy.

Čítajte ďalej
martin-novak-kuchar-simak-zamok

Šéfkuchár Martin Novák: Varenie je tímový šport

Ako 17-ročný prerušil štúdium, naplno sa vrhol do svojej prvej práce v kuchyni a maturitu si urobil diaľkovo. Po rokoch vymenil vychytené reštaurácie v Bratislave za novootvorený Šimák Zámok Pezinok. Šéfkuchár Martin Novák tu má na starosti dve reštaurácie a v jednej z nich sa postará aj o zážitkovú gastronómiu. Ako pod jeho rukami vzniká nový jedálniček a s akými surovinami najradšej experimentuje v kuchyni?

Čítajte ďalej