Pri šálke kávy

Michal Hamaš

ITčkár, ktorý svoj život zasvätil gastronómií

Michal Hamaš je „ajťák“. Taký klasický, so svojským humorom, na ktorý si najprv musíte zvyknúť, aby ste následne zistili, že za týmto veľkým chlapom sa ukrýva ešte väčšie srdce. Od piatich rokov sa venoval počítačom, ktoré mu nedali skrátka spať. Pracoval s pokladničnými systémami pre prevádzky, „hasil“ prúsery- všade a vždy kedy sa dalo, aby si povedal dosť. Poznám ho vlastne celkom dobre. Chodieval sa stravovať do podniku mojich rodičov a počas obeda vybavil asi 100 telefonátov. Opravoval pokladnice na diaľku. Neskutočné tempo. Rodina a túžba po niečom vlastnom ho hnala dopredu. Až do segmentu doplnkového sortimentu, ktorý ovláda absolútne dokonale.

Čítajte ďalej
Konštantín Balun

Vyrába vlastné cheesecaky:Cenou konkurujú dodávateľom, kvalitou sú inde

V Prešove prevádzkuje dva podniky – Vinyl a Mólo – keď mu však prišiel cenník dodávateľa mrazených koláčov, rozhodol sa skúsiť vyrábať cheesecaky sám. Konštantín Balun priznáva, že hoci má gastronómiu rád, nikdy si nemyslel, že sa bude venovať príprave jedla a už vôbec nie koláčov. Aké „šalené“ kombinácie chutí už vyskúšal a čo je pre neho pri výrobe najdôležitejšie? 

Čítajte ďalej
Silvia Vančová

Silvia Vančová: Pri našich procedúrach používame aj zlato

Bratislavu vymenila za Turčianske Teplice a namiesto špičkových administratívnych budov sa stará o chod jedného z dvoch 5-hviezdičkových kúpeľných hotelov na Slovensku. Silvia Vančová je riaditeľkou prevádzky Hotel Royal Palace, ktorý ponúka nielen luxusné ubytovanie v štýle art deco, ale aj špičkovú kuchyňu, kúpeľné procedúry či kardiovaskulárne rehabilitácie. Čím jej učarovali Turčianske Teplice a ako rozmaznávajú svojich hostí?

Čítajte ďalej
Viliam Pavlovský

Viliam Pavlovský: Otvoriť tento koncept v Lučenci je skúška ohňom

Už od detstva sa pohyboval v gastronómii, pracoval v londýnskej reštaurácii s Michelinovou hviezdou a neskôr pomáhal 6 rokov budovať reštauráciu BistroSmart Food a ďaľšie koncepty v  Banskej Bystrici. Teraz si však Viliam Pavlovský povedal, že je správny čas opäť vystúpiť z komfortnej zóny a otvoril si vlastný podnik Sympl. vo food courte v Galérii Lučenec. Má obavy z toho, ako ľudia budú prijímať jeho koncepty a čím môže byť jedlo vo food courte výnimočné?

Čítajte ďalej
Siky Spirit

Siky Spirit: Energiu venujem ľuďom

Písať rozhovor s moderátorom našej (ne)konferecie, Michalom Siklienkom, je ako robiť koncept knihy. Človek skrátka nevie kde má začať, pretože je to človek plný obrovskej charizmy a neskutočného množstva aktivít. Miestami až ľutujem, že nie je jednoduchší, nudnejší. Siky Spirit, je Michalov pseudonym a predstavuje aj jeho cestu života. Začal na sebe pracovať od mladosti, aby si v 31 rokoch splnil svoj sen a učil ľudí, ako žiť tak, aby boli spokojní. Okrem toho, že vybudoval jedno z najlepších záhradných centier na Slovensku a pravidelne sa objavoval v televízii, cestoval a  spoznával svet a ako bonus si otvoril kaviareň- samozrejme v záhradníctve. Dnes všetku svoju energiu venuje ľuďom, koučingu, moderovaniu i spirituálnemu učeniu, aj v oblasti gastronómie.

Čítajte ďalej
Mário Prokop

Mário Prokop: Kávový obchodník s talianskym temperamentom

Ku každému podniku ladí iný druh kávy. „Neviem, čím to je… či atmosférou daného miesta, charakterom mesta, možno osobnosťou majiteľa a ľuďmi, ktorí podnik navštevujú… Ale keď vyberáme spolu kávu, ktorá bude v podniku nosnou, viem to vycítiť,“ hovorí Mário Prokop, distribútor vynikajúcej talianskej značky kávy Galliano. To isté môžeme povedať aj o káve. So značkou Galliano ladí Mário dokonale. Jeho taliansky look, perfektný účes, srdečný úsmev, plynulá taliančina a uvoľnené vystupovanie si vás okamžite získajú. Až ste na pochybách, nie je on sám Galliano?

Čítajte ďalej
Judita Wiener

Judita Wiener: Snažíme sa návštevníkov učiť, aby si kávu dokázali vychutnávať

Keď sa počas materskej pohrávala s myšlienkou, že by chcela mať vlastný podnik, gastronómia bola prirodzenou voľbou. Judita Wiener sa rozhodla pre kaviareň v netradičných priestoroch – KAFEŠOP nájdete v kontajneri na parkovisku pred nákupným centrom. Porozprávali sme sa o tom, ako ľudia v našich končinách  vnímajú túto ešte stále „architektonickú anomáliu“ a aký je podľa nej vzťah Slovákov ku káve.

Čítajte ďalej
Merril J. Fernando

Merril J. Fernando : Podnikanie je pre mňa spôsob ako pomôcť ľuďom

Čaj sa stal jeho vášňou a životnou hodnotou. Rodený Srílančan, Merril J. Fernando, vybudoval na Ceylónskom ostrove svoju vlastnú rodinnú firmu, ktorú pomenoval práve po svojich synoch Dilhanovi a Malikovi. Tento úspešný manager a duchovne založený človek s pokorou tvrdí, že mu pomohol Boh, ktorý ho chráni, pomáha mu a riadi ho k správnym rozhodnutiam. Prečítajte si exkluzívny rozhovor, ktorý zakladateľ značky Dilmah ponúkol Kávičkárom.

Čítajte ďalej
Igor Čajko

Zo sveta korporátu do kuchyne

Igor Čajko vždy rád na sebe pracoval. Možno aj to bolo dôvodom, že sa na štúdium vysokej školy vybral do Rotterdamu, kde sa venoval korporátnym financiám. Svet financií ho napĺňal, avšak vášeň pre gastronómiu bola väčšia. Dnes šéfuje kuchyni v novom trendy bystrickom podniku Bottova, napriek tomu, že predtým nikdy nevaril pre viac než dvoch ľudí. Tomu sa vraví láska ku gastronómii! Avšak neľutuje tento krok? 

Čítajte ďalej
Incité

Robert Palík: „Zákazníkovi naservírujem len to, čo by som ponúkol aj svojej mame“

Mladí, sympatickí a šikovní. To sú slová, ktoré vystihujú Róberta Palíka a jeho spoločníka Mateja Mezeia. Práve oni sa rozhodli rozvíriť gastronómiu v Kremnici a priniesť do nej kvalitu, poctivosť, lokálnosť i svetovosť. Otvorili si spoločný podnik :Incité a ľuďom v ňom prinášajú zážitky. O tých svojich, ktoré sú spojené s kávou i drinkami nám porozprával Róbert, ktorý našiel prienik medzi dvoma láskami. To totiž nie je nemožné…

Čítajte ďalej