Pri šálke kávy

Pavel Mrázek z Hezkey

Pavel Mrázek z Hezkey: Človek nevie, akú kávu máte, ale interiér vidí už z ulice. Nepodceňte ho.

Praha patrí medzi gastronomickú špičku v Európe – nájdeme tu svetové reštaurácie, podniky s netradičnými konceptmi, rodinné bistrá i čarovné kaviarne. Jednou takou je i glamourová Cafioca, ktorá hosťa pohladí vizuálne i doslova: sedačkami a kreslami z mäkučkého zamatu. Práve tu sme sa stretli s Pavlom Mrázkom, zakladateľom firmy Hezkey, ktorá navrhuje interiéry a má na svedomí aj ten v Cafioce. Ako pomáha vzhľad podniku pritiahnuť ľudí a prečo sa pri zariaďovaní oplatí obrátiť na architekta?

Čítajte ďalej
mMMm sirupy

Miroslav Telehanič: Snažíme sa hľadať zabudnuté chute na jednom z posledných divokých miest v Európe

  Dvaja kamaráti z detstva sa rozhodli svojmu rodnému kraju vrátiť to, čo od neho dostali. Na východe Slovenska si zriadili malú výrobňu sirupov, aby podporili miestnych ľudí a lokálny trh. S podnikaním predtým nemali žiadne skúsenosti. Juraj je učiteľom na strednej škole, Miroslav šikovný a úspešný barman. Držia sa jednoduchých zásad: poctivosť, kvalitné suroviny a

Čítajte ďalej
peter-mudry-FB-manager-hotel-lomnica

Peter Mudrý: Sme iba takí silní, ako najslabší článok nášho tímu

Máme radi príbehy ľudí, ktorí sa zo zahraničia vrátia na Slovensko, aby ho robili ešte lepším. Takým je aj príbeh F&B manažéra Petra Mudrého. V čase, keď jeho kariéra v Sydney začala po siedmich rokoch života v Austrálii naberať ten správny tón, sa vrátil. Zahraničná skúsenosť mu podľa jeho vlastných slov dala to, čo by sa na Slovensku naučil len ťažko, možno aj preto mu jeho návrat do rodnej krajiny spôsobil doslova kultúrny šok.

Čítajte ďalej
papaya-pos-pokladnicny-system

Komplikácia menom eKasa: Ako sa z nej „nezblázniť“?  

Minulý týždeň bol schválený posun prechodu na tzv. eKasu na 1. januára 2020, a mnohým podnikateľom tak zo srdca odpadol veľký kameň. Keďže eKasa sa týka aj gastronómie, o príčinách a dôsledkoch jej posunu sme sa pozhovárali so Zuzanou Vojtekovou, riaditeľkou spoločnosti Papaya POS, ktorá poskytuje inovatívny online pokladničný systém práve pre tento segment.  

Čítajte ďalej
richard-pichonsky-aquacity-poprad

Richard Pichonský: Hosť si nemá odtrhávať od úst, mal by ísť do všetkého naplno

Komplex AquaCity je skutočne rozsiahly: 5 hotelov, 14 bazénov, dvojposchodový wellness na ploche 1 600 m2, niekoľko barov a reštaurácií. Keď sem prišiel Richard Pichonský ako 27-ročný, hodili ho do vody a musel sa naučiť plávať. Aby spoznal fungovanie tohto kolosu od podlahy, prvé mesiace býval v jednom z hotelov. Dnes je riaditeľom AquaCity Poprad už 12 rokov a vytvoril miesto, ktoré navštívil napríklad princ Filip či futbalisti akadémie Manchesteru United. Ako dlho mu trvalo, kým pochopil fungovanie celej štruktúry a čo má na svojej práci najradšej?

Čítajte ďalej
vaclav-faltus-zlate-zrnko-praziaren

Václav Faltus- z ITčkára poctivým pražiarom

Založil hostingovú službu nic.sk, zapájal internet v dedine, ale aj predával asfalt, či vlastnil e-shop pre deti. Niekto by na tieto aktivity potreboval celý život, Václav Faltus to však stihol v pomerne mladom veku. Cesta osudu ho však zviedla k praženiu kávy a vytvoreniu vlastného brandu „Zlaté zrnko“. Jeho malá pražiareň z Ivanky pri Dunaji si nenápadne, ale vytrvalo razí cestu aj na českom, nemeckom, talianskom či anglickom trhu. O tom, ako pražiť kávu na pražičke pre orechy, ako získať ocenenie Great Taste Awards, ale aj o tom prečo kávy pomenoval podľa postáv zo Shakespearových hier, povedal Václav bližšie našim redaktorkám.

Čítajte ďalej
rene-kotlas-rado-skurca-azgastro

DO PROFESIONÁLNEHO VYBAVENIA KUCHYNE SA OPLATÍ INVESTOVAŤ

„Nedá sa“ pre nich neexistuje. Keď rozbiehali svoju firmu s gastro vybavením, chodili po večeroch montovať zariadenia s blickami a so skrutkovačom. Dnes majú dve spoločnosti a zamestnávajú dvadsať ľudí. René Kotlas a Rado Skurčák neskončili iba pri predaji špičkovej techniky pre reštaurácie a bary, ale pomáhajú aj slovenskej gastronómii. Podporujú mladé talenty, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, a na technológiách z ich ponuky sa varí na súťažiach po celom Slovensku. Podľa čoho by ste si mali vybrať zariadenie do svojho podniku a čo by nemalo chýbať v žiadnej dobrej kuchyni?

Čítajte ďalej
Miloslav Pabiš

Miloslav Pabiš: Aj bezlepkoví či vegánski zákazníci nás motivujú stále sa zlepšovať

To, že sa neuspokojí s priemernosťou a chce sa stále zdokonaľovať vedel už ako študent v kuchyni tatranskej reštaurácie. No musel si prejsť mnohými kuchyňami, zoznámiť sa s rôznymi kuchármi a štýlmi doma, v Írsku i v Mexiku, aby vedel pochopiť zákazníka, motivovať spolupracovníkov vo svojej kuchyni a na tanier priniesť jedlo, ktoré sa blíži k dokonalosti. Je precízny, inšpirujúci a keď sa s ním dáte do reči, jeho láska (nielen) k avokádu vás nadchne natoľko, že budete chcieť jeho jedlo skúšať každý deň. Šéfkuchár reštaurácie Korzo v Bratislave Miloslav Pabiš.

Čítajte ďalej
Lucia Ratkovská Versh

Lucia Ratkovská: Chcem z Vershu vybudovať miesto, o ktorom sa bude hovoriť

Ambiciózna, cieľavedomá a úspešná mladá dáma, ktorá si to rovno zo strednej školy namierila na manažérsky post vo vychytenej prevádzke. S krátkou zastávkou za barom, lebo ako sa hovorí, najlepší šéf je ten, ktorý vie zastúpiť svojich kolegov. A to ona vie na stopäťdesiat percent. Na hotelovej akadémii totiž nezaháľala a zo štúdia hotelového manažmentu vyťažila maximum. Prax v 5-hviezdičkových hoteloch, stáž v Japonsku, kurzy v baristike a carvingu či organizovanie súťaží. Mať Luciu v tíme je z profesionálneho aj ľudského hľadiska sen každej gastro prevádzky. Najnovšie ju zlákal koncept Vershu v Senci, kde sa môže jej kreatívna duša naplno realizovať. 

Čítajte ďalej
Tomáš Levý

Šéfkuchár Tomáš Levý: Hotel je samostatná planéta

Ako malý túžil byť hokejistom, osud však zariadil, že namiesto hokejky pri práci používa varechu. Zaobchádza s ňou však majstrovsky, veď stál napríklad pri zrode pražskej reštaurácie La Degustation Bohême Bourgeoise, ktorá získala aj Michelinskú hviezdu. Česko vymenil za Slovensko, Prahu za Vysoké Tatry – dnes šéfkuchár Tomáš Levý pôsobí ako executive chef v najstaršom tatranskom hoteli Lomnica. S akou víziou sem prichádzal, ako si zvykol na varenie v hoteli a podarí sa mu získať prvú Michelinskú hviezdu aj pre Slovensko?

Čítajte ďalej
Peter Fapšo GASTROVIA group

Pohostinnosť zakódovaná v DNA

Keď spolu so svojou priateľkou Luciou začali podnikať, prvé tri roky sa nezastavili. Vstávali o štvrtej ráno a z ciest sa vracali niekedy pred polnocou. Bolo to náročné, no dnes na to spomína s rešpektom. Odvtedy ubehlo jedenásť rokov. Z dobrej priateľky sa stala jeho partnerka a z malej firmičky vyrástol sebaistý koncept. Rozprávali sme sa s Petrom Fapšom z GASTROVIA group.

Čítajte ďalej