Bottova

Recepty na letné dni

 

Počas letných dní si mnohí z nás vychutnávajú dlhý spánok, dovolenku i čas s rodinou. Ak si posledné letné dni chcete poriadne užiť, pripravili sme si pre vás štyri kulinárske tipy, ako na to.

1.French toast so slaným karamelom a vanilkovou zmrzlinou

Suroviny: vianočka, smotana, vajce, mlieko, maslo, cukor, škorica, soľ, vanilková zmrzlina, mäta, bobuľové ovocie

Bottova

Postup: Začneme s prípravou slaného karamelu tak, že si v panvici rozpustíme cukor. Hneď ako získa farbu javorového sirupu, začneme pomaly prilievať vysokopercentnú smotanu a maslo. Pomalým vmiešavaním dosahujeme požadovanú konzistenciu karamelu, na záver pridáme soľ a necháme vychladnúť. Takto pripravený nám v chladničke vydrží aj týždeň.Na prípravu french toastu si odkrojíme vianočku, ktorú ponoríme do rozšľahaného vajíčka s mliekom, cukrom a škoricou. Takto namočenú vianočku ešte posypeme cukrom, ktorý nám pri opekaní pekne zkryštalizuje. Na panvicu si dáme trocha oleja (zabráni zhoreniu masla) a maslo. Vianočku restujeme z každej strany približne minútu. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, ktorú zalejeme slaným karamelom. Na záver pridáme bobuľové ovocie a mätu, gastro zážitok je na svete.

Bottova

2. Benediktínske vajíčka

Suroviny: vajíčka, 250g masla, citrónová šťava alebo vínny ocot, jablkovo-hruškový lekvár, prosciutto, špenát, olivový olej, pomazánkové maslo, chlieb

Bottova

Postup: Na začiatok si pripravíme holandskú omáčku. Do teplovzdornej sklenej misky si dáme dva žĺtka s vínnym octom alebo citrónovou šťavou a umiestnime ju nad paru. Žĺtka miešame až kým zdvojnásobia svoj objem, následne do nich veľmi pomaly vmiešame rozpustené maslo. Dôležité je maslo primiešavať veľmi pomaly, aby nedošlo k “zrazeniu” žĺtok. My na Bottovej ešte pridávame jablkovo-hruškový lekvár, ktorý omáčku výrazne osladí a obzvláštni. Benediktínske vajíčka sú o pošírovaných vajíčkach. Na ich prípravu si v malom hrnci na nízkej teplote (80 °C) zohrejeme vodu a na spodok hrnca dáme podšálku alebo malý tanierik. Nemusíme používať žiadne triky ako je točenie vody alebo ocot. Stačí, keď do hrnca z čo najnižšej výšky rozbijeme vajíčko, ktoré necháme vo vode 5 minút. Servírovanie je ľubovoľné, môžete si pripraviť šunkové vajíčka alebo vajíčka s údeným lososom. My sme vybrali kombináciu duseného špenátu a pečeného prosciutta. Na chlebík postupne dáme pomazánkové maslo, špenát udusený s olivovým olejom a citrónom, prosciutto a pošírované vajíčka. Ako čerešnička na torte, respektíve omáčka na vajíčku, je krásny pohľad na vajíčko, ktoré sa stráca pod lahodnou holandskou omáčkou.

Bottova

3.Zapekané avokádo s pošírovaným vajíčkom a marinovanou repou

Suroviny: 4 avokáda Hass, 4 vajcia, 150 g cvikle, malinový ocot, 50 g palmového cukru, 100 g syru cheddar, soľ, korenie, ocot, badián, tymián, chia semiačka, citrón

Miloslav Pabiš

Postup: Prípravu pošírovaných vajíčok začneme tak, že do osolenej vody pridáme ocot v pomere 9:1. Tesne pred bodom varu rozvírime vodu a vpustíme do nej opatrne vajíčko. Voda však nesmie prudko vrieť. Vajíčko necháme vo vode približne 3 minúty, potom ho vyberieme a dáme do ľadovej vody. Avokádo si rozrežeme po dĺžke a zbavíme ho kôry. Následne ho pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme. Do jamky po kôstke opatrne vložíme hotové pošírované vajíčko a prekryjeme plátkami syra. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C po dobu 5 minút. Cviklu dáme variť do osolenej vody s badiánom, kvapkou octu a korením. Pridáme strúčik cesnaku a vetvičku tymiánu. Varíme do mäkka. Následne cviklu dáme do nálevu z vody malinového octu a palmového cukru. Necháme marinovať aspoň 24 hodín a pri podávaní nakrájame na plátky.

Korzo

4.Domáci hovädzí hamburger s volským okom, karamelizovanou cibuľkou a slaninkou

Suroviny: Na výrobu domácej žemle ( 7 porcií) potrebujeme: mlieko 2 dcl, voda 2 dcl, lyžica cukru (med), lyžica soli, 1 celé droždie, lyžica masla, 660 g hladká múka. Kus hovädzieho mäsa podľa vkusu ktoré zalejeme pivom a necháme odležať. Kúsok mastnej slaniny, soľ, korenie, bylinky.

Čarovná špajza

Postup: všetky ingrediencie zmiešame a zamiesime cesto, ktoré necháme kysnúť. Potom si nakrájame 125-135 g bochníčky, ktoré si vytvarujeme do žemieľ a dáme na plech. Nezabudneme podložiť papierom na pečenie. Takto pripravené necháme odstáť, následne potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a pečieme na 180 stupňov asi 15 minút. Mäso zomelieme spolu so slaninou, pridáme ostatné ingrediencie a vytvarujeme placky. Na rozpálenej panvici opečieme mäso z oboch strán, následne dopečieme s plátkom syra. Počas pečenia si na druhej panvici opečieme plátky slaninky, cibuľu, ktorú polejeme medom. Bežným spôsobom si tiež pripravíme volské oko. Na záver žemľu rozkrojíme, obe strany potrieme domácim dressingom, na spodnú časť dáme čerstvý šalát, v Špajzi preferujú Valerián. Následne naukladáme volské oko, slaninku a do zlatista opečenú medovú cibuľku. Na záver položíme vrchnú časť žemle a ozdobíme drevenou špajdlou. Podávame s domácimi hranolkami.

recept

Recepty pre vás pripravili: tím Bottova Coffee, šéfkuchár reštaurácie Korzo, Miloslav Pabiš a šéfkuchár Jozef „Dodo“ Jando z Čarovnej Špajze.

Text: Augustína Markócsyová

Foto: Ondrej Bobek

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť