Editoriál: Tajomstvo úspechu je tvrdá práca

 Editoriál: Tajomstvo úspechu je tvrdá práca

 

Kto by to bol povedal, že niečo také vyslovím práve ja, človek, ktorý len pár mesiacov dozadu nevedel ani poriadne držať kladivo v ruke. A to doslova.  Nikdy ma nelákalo vziať do ruky náradie a niečo vytvoriť. Navyše, ako chlapec z mesta som na to vlastne ani nemal príležitosť. Čo som však naozaj vedel bolo skladať veci z Lega. Ten pocit, keď vidíte stovky až tisíce malých čiastočiek v jednej obrovskej kope a po pár hodinách máte pred sebou hotovú skladačku bol na nezaplatenie.

káva bazzara

Presne tak som sa na začiatku pozeral aj na prácu s kávou.  Ako distribútorovi sa mi jednoducho nechcelo „špiniť si ruky“. Nechcelo sa mi budovať niečo s fyzickou námahou. Mal som príliš skreslenú predstavu o jednoduchosti práce s kávou. Veril som, že rozpošlem niekoľko emailov a tieto čiastočky mi pred očami samé od seba vytvoria vlastnú, hotovú stavebnicu. Iste, stavať „Lego“ musí človek vedieť, treba mať víziu čo kam patrí, čo má vo výsledku vzniknúť. Ale je to práca čistá. Bez väčšej námahy.

bazzara kávakáva bazzara kávičkári

Dnes sa obzriem tri roky dozadu a smejem sa na svojej nevedomosti. Všetky tie hodiny strávené vo firme, na akciách, za barom, na školeniach, v servisných strediskách či v aute. Niekedy si dokonca myslím, že ak by som vedel o tejto práci viac, ak by som vedel na začiatku koľko námahy, a to aj tej fyzickej, sa za touto prácou ukrýva, nerobil by som to. Moje mladšie „ja“ bolo príliš pohodlné.

šimon staš

Znie to zvláštne, prirovnávať distribúciu kávy k fyzickej námahe, ku kladivu v ruke či Legu. Ak však chcete byť dobrý, ak chcete za každým espressom vidieť úsmev hosťa, musíte fyzicky makať. Práca s kávou je totiž remeslom. Práve káva ma naučila držať v ruke kladivo či šraubovák, spájať elektrické obvody a čo je najdôležitejšie, naučila ma vážiť si fyzickú prácu ľudí. Nehovorím len o nakladaní a vykladaní krabíc. Hovorím o hodinách na nohách strávených s baristami za kávovarom, hovorím o všetkých tých stovkách malých služieb, ktoré musíte a chcete spraviť, rozumieť im. Len tak môžete uspieť, len tak vaši zákazníci uveria v to čo veríte vy, len tak sa meno Bazzara, Nuova Simonelli, či moje meno- Šimon Staš vryjú ľuďom do pamäti. Len tak si môžete večer ľahnúť síce riadne unavený, ale absolútne spokojný.

 

Šimon Staš,

distribútor kávy Bazzara a technológií Nuova Simonelli

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články