V gastronómii sa ocitol náhodne, ale inšpiroval ho hlavne zdravý sedliacky rozum jeho starých rodičov

 V gastronómii sa ocitol náhodne, ale inšpiroval ho hlavne zdravý sedliacky rozum jeho starých rodičov

 

Peter Kútny, hrdý lokálpatriot a rodák z Drietomy, by sa dal pokojne označiť za vizionára. V meste pod hradom Matúša Čáka vybudoval výnimočný projekt Facility System Hub®, ktorý predstavuje moderné administratívno-technologické centrum, ktorého súčasťou je aj reprezentatívna reštaurácia s kaviarňou.

Od telekomunikácií k zdieľaniu

Na začiatku bola len „jednochlapová“  živnosť. Po čase sa pretransformovala do sro-čky tnTEL s komplexným záberom v oblasti informačných, bezpečnostných a komunikačných systémov, ľudovo povedané „slaboprúdov“. Roky v biznise, veľké výšky, ale aj hlboké pády. „Pokiaľ sa vám darí, všetci chcú byť s vami. Ak však odrazu z vysokých obratov padnete rapídne dole, precitnutie je ťažké. Musíte hľadať iné cestičky a možnosti“, tvrdí Peter Kútny. Ak vás nezlomí strmhlavý pád a z toho vzniknuté žalúdočné problémy, žiada sa prepnúť výhybku alebo ako sa hovorí „nemôžeš zmeniť veci, zmeň uhol pohľadu“. Potom treba zmeniť ovzdušie, ak je možnosť vycestovať a inšpirovať sa aj v zahraničí. To všetko sa podpísalo na koncepte, ktorý otvoril v Trenčíne.

Veľkým trendom a hudbou budúcnosti je zdieľanie – ekonomiky, vecí, skúseností a aj personálnych zdrojov. „Niečo, čo mám ja, môžeš využiť aj ty. Vzájomne si pomôžeme a ušetríme. Aj na tejto myšlienke stojí Facility System Hub® , aj preto tu máme coworkingový priestor, aj preto tu máme variabilné zasadacie priestorykonferenčnú sálu, zdieľanú asistentku či lokálny Business Club“,  približuje fungovanie priestoru FSH Peter Kútny.

Facility System Hub

meetingroom

pri šálke kávy

facility system hub

Inšpiráciou v gastronómii mu boli starí rodičia

Vyrastal neďaleko Trenčína, kde mal aj starkých. Práve tí ovplyvnili jeho život a myslenie hlbšie, než by si spočiatku priznával. Na spôsoby ich života si spomenul najmä pri zariaďovaní kuchyne. „Nechcel som žiadne veľké mrazáky, ani mikrovlnky. Moji starkí mali celý rok jaterničky, pretože boli správne uskladnené – v hrubej vrstve masti v hrnci na masť. Babka masť postupne odoberala a keď narazila na časť s jaterničkami, tak boli v sobotu na obed,“ spomína. Rovnako sa vedeli postarať aj o chladenie či iné formy uchovávania a uskladňovania potravín. Dnes to samozrejme nie je obvyklé a možné využívať niektoré formy, ako napríklad ľadovú jamu, či chlad studne, najmä z hľadiska efektivity a hygieny. Na chladenie potravín však v ich reštaurácii využívajú tie najzdravšie dostupné možnosti. Rovnako sa chladí aj v budove, ktorá sa hrdí tým, že je zelená. „Využívame chladenie za pomoci tepelného čerpania, a preto sa nemusíte v lete báť syndrómov spojených s klimatizáciou, ako sú zapálené oči, bolesti krku a podobne. Pokojne si môžete posedieť u nás v reštaurácii a schladiť sa nielen nápojom,“ smeje sa Peter.

pri šálke kávy

Pomoc z Bratislavy

Pri výbere personálu bol striktný. „Čašník, je najdôležitejším spojítkom medzi klientom a kuchyňou. Musí byť dobrý psychológ, humorista a keď je k tomu ešte jazykovo vybavený, to je priam ideálna kombinácia. Potešujúce je, že sme na takého narazili v osobe Paľka Maštalíra“  – dnes hlavného čašníka. Alfou a omegou reštaurácie je však kuchyňa. „Som žalúdkar a hneď cítim, keď nie je jedlo kvalitne a dobre pripravené. Som najlepší barometer,“ hodnotí. Do kuchyne na post šéfkuchára oslovil a následne obsadil Jána Dudu, známeho aj z televíznej relácie Masterchef. Ján je profesionálom, ktorý sa hrdí prestížnym titulom Master Chef z anglickej organizácie World Master Master Chef society, vďaka ktorému sa zaradil do klubu svetových profesionálov a združenia Aregala. „Naposledy varil aj pre prezidenta na jeho ceste vlakom. Spravil mu úžasné raňajky, ktoré podávame aj u nás. Hneď si ich objednal aj zvyšok jeho delegácie a odvtedy voláme jednu položku našej raňajkovej ponuky prezidentské raňajky.“  „Janík“, ako ho Peter volá,  je práve kuchárom, ktorý používa jednoduchý zdravý sedliacky rozum a nehanbí sa za návrat ku koreňom tradičnej slovenskej kuchyne, samozrejme s aplikáciou moderných gastronomických postupov. Do najbližšieho okruhu ľudí z vedenia projektu neodmysliteľne patrí prvý zamestnanec, riaditeľka  projektu Iveta Mináriková. Odhliadnuc od toho, že sa ju dva roky snažil dostať pre tento projekt, dnes ju veľmi chváli a nevie si chod FSH bez nej predstaviť. „Nesklamala ma. Je to človek na pravom mieste.“

pri šálke kávy

Pri šálke kávy

Pre teba, i pre mňa

RESTAURANT Facility System Hub® je miestom, kde si oddýchne a pookrie každý,  veľký podnikateľ, ale aj drobný živnostník. „Každý sa chce dobre najesť, byť v peknom prostredí, kde sa dá naviac i komfortne zaparkovať. Prečo by kvalitné  reštaurácie mali byť výsadou len tých veľkých? Nikde nie je napísané, že malý živnostník, ktorý si u nás prenajíma stoličku v coworkingu, raz nebude veľkým podnikateľom. U nás nájde zázemie, kontakty, dobré jedlo i kvalitnú kávu,“ teší sa z doterajšieho úspechu Peter.

reštaurácia

menu

káva

Text: Simona Budinská

Foto: Michal Zajaček

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články