Koláčikovňa Marlotka

 Koláčikovňa Marlotka

 

Objavili sme miesto, kde sa najmä pečie a zdobí, ale aj smeje a plače. Rodia sa tu sladké dobroty s potenciálom premeniť aj všedný deň na výnimočnú spomienku. Nachádza sa na konci Pezinka, neďaleko Bratislavy.

 

Ich koláčiky a torty si rozhodne nepomýlite. Je v nich cítiť nielen celoživotná vášeň pre  dobré jedlo a kvalitné suroviny, ale aj inšpirácia z ciest po celom svete. Soňa Chovancová a Kristína Hupková sú majiteľkami pezinskej koláčikovne Marlotka a zároveň jej jediné cukrárky. Každá pôvodne vyštudovala niečo iné, avšak keďže obidve rady cestujú a objavujú, ešte radšej experimentujú a úplne najradšej pečú a tvoria,  otvorili si vlani koláčikovňu Marlotka. A tak sme ich išli navštíviť.

 

marlotka

marlotka koláčik

 

Príbeh koláčikovne Marlotka sa začal písať kvôli štýlovým francúzskym makarónkam. Elegantné a trendové koláčiky z mandľovej múky sú aj vlajkovou loďou koláčikovne. Mladé cukrárky si kvôli nim odtrpeli svoje. Stále si živo pamätajú tie prebdené noci, keď bojovali s ich tvarom, štruktúrou a chuťou, aby ich priviedli k dokonalosti. Makarónky totiž nič iné nepripúšťajú. V koláčikovni Marlotka ich pečú s plnkami na báze čokolády známej francúzskej značky Valrhona alebo masla, ktoré dopĺňajú zaujímavé príchute slaného karamelu, pistácií, malín, citrónu, levandule či kávy.

 

 

pekné balenie makarónky

 

S cheesecakmi akoby sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Sú tak prudko trendy, že ich prítomnosť v ponuke kaviarní, cukrární či reštaurácií už nie je žiadna rarita. Upiecť skutočne dobrý cheesecake je preto o to väčším umením. Soňa s Kristínou ochutnali stovky druhov cheesecakes v európskych metropolách aj za veľkou mlákou a prelúskali desiatky receptov, kým pochopili, že okrem tých správnych ingrediencií (žiadne náhražky, ale poctivý cream cheese!) je tajomstvom dokonalého cheesecake vyváženosť chutí. A potom ochota experimentovať s rôznymi surovinami a vytvárať netradičné kombinácie. Ich cheesecaky môžete ochutnať napríklad v príchutiach malín a bielej čokolády, vlašských orechov s vanilkovou glazúrou či exotického manga s kokosom. Rozhodne sa oplatí skúsiť aj ich netradičnejšie kombinácie, napríklad jablkový so slaným karamelom alebo banánový cheecake, v ktorého vnútri sa ukrýva mliečna čokoláda a pečené, skaramelizované banány. Našim osobným favoritom je pistáciový s jahodami navrchu zo stopercentnej talianskej pistáciovej pasty.

 

marlotka cheescake

marlotka cheescake

 

Skutočne poctivo pripravené brownies by mali poštekliť chuťové poháriky, hladko sa kĺzať dolu hrdlom a nie spôsobovať syndróm vyprahnutého hrdla. Tie od Marlotky sú šťavnaté a vyznačujú sa plnou chuťou pravej belgickej čokolády a ak chcete, pridajú vám do nich aj vlašské orechy, brusnice, arašidové maslo či kandizovanú pomarančovú kôru. Ako stvorené k popoludňajšej kávičke.

 

brownies

 

 

Slečny z koláčikovne Marlotka pečú aj cupcakes v rozmanitých variáciách. Nevedeli sme sa rozhodnúť, či nám viac chutí vanilkový cupcake s krémom z creamcheesu a ovocím alebo ten s pistáciovým krémom a jahodami či klasický zamatový cupcake Red Velvet so šťavnatým červeným základom a jemným krémom z creamcheesu, pretkaným vlašským orechmi. Pôžitkárov zrejme upúta čokoládový cupcake s tekutým karamelom vo vnútri, dekorovaný karamelovým krémom so štipkou Fleur de sel. Ani výdatný čokoládový cupcake s krémom z creamcheesu a s kúskami oreo keksíkov však nie je na zahodenie. Tieto a ešte mnohé ďalšie cukrárske výtvory ako sú svadobné či slávnostné torty a tortičky, alebo cakepops od Marlotky môžete ochutnať v pezinskej čokoládovni Mlsná Emma, v seneckom antikvariáte spojenom s kaviarňou s názvom Hemingway Café či v kaviarni Cheers Devínskej Novej Vsi. Alebo sa dajú objednať priamo v tejto milej, pezinskej koláčikovni.

 

marlotka cupcakes

 

 

Marlotku nájdete aj na facebooku.

 

Text: Barbora Vaňová- Daxner

Foto:  Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Barbora Daxner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer nec turpis faucibus risus posuere vestibulum. Morbi et elementum neque, at dictum arcu. Quisque viverra sodales mattis. Suspendisse condimentum tincidunt pulvinar.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články