wagamama

Ramen – trochu iná tradičná polievka

Keď sa povie ázijská kuchyňa, väčšinou si na tanieri predstavíme niečo na míle vzdialené našim tradičným slovenským chutiam. Čo ak vás ale Japonsko prekvapí?

wagamama

Pobočku obľúbenej ázijskej reštaurácie wagamama otvorili v Bratislave asi pred rokom. Na jedálnom lístku sme čakali sushi, wasabi, korenisté a exotické jedlá. My sme však v hlbokom čiernom tanieri pred sebou objavili ramen. Tradičnú japonskú polievku plnú cestovín, mäsa, zeleniny a samých zdravých a čerstvých vecí. Žiadne zvláštne, len zaujímavé chute a kopec ingrediencií, ktoré poznáme aj z domu. Akurát v nej namiesto uvareného petržlenu plávali čerstvé lístky špenátu, bambusové výhonky a chili.

wagamama

wagamama

„Podstatou ramenu je, aby každý jeho druh chutil inak,“ opisuje nám japonskú polievku šéfkuchár wagamamy Peter Velíšek, ktorý sa každý detail východoázijskej kuchyne učil počas 6 rokov v Londýne. Svetový štandard wagamama teraz priniesol na Slovensko. „Ramen nemá chutiť ako vývar. Má chutiť podľa všetkých ingrediencií, ktoré sú v ňom,“ dodáva. Podľa Petra Velíšeka si ramen môžu ľudia pokojne pripraviť aj doma, namiesto varenia zeleniny by však všetky ingrediencie mali k polievke pridať čerstvé až na konci.

wagamama

Ramen

wagamama

Ak sa v bratislavskej reštaurácii nenecháte zlákať výhľadom na dunajské nábrežie a sadnete si dovnútra wagamamy, pri pozorovaní otvorenej prednej kuchyne sa vám slinky začnú zbiehať už pri príprave vášho jedla. Všetko tu ide nesmierne rýchlo a väčšina jedál prichádza na stôl do 15 minút. Kuchári v bielom tu usilovne pripravujú čerstvé mäso, krájajú zeleninu, pripravujú omáčky a vlastne všetko, čo si neskôr môžete nájsť na svojom tanieri.

wagamama

wagamama kuchyňa

Polievka ramen, ktorá môže mať podľa rôznych zdrojov aj čínsky pôvod, sa v Japonsku tradične jedával v reštauráciách, pričom každý región vymyslel svoju vlastnú verziu obľúbeného jedla. V Jokohame dnes dokonca nájdete aj celé múzeum venované ramenom. Vo wagamama k ramenu dostanete zaujímavú zatočenú bambusovú lyžicu a vidličku, na ktorú si môžete pohodlne namotať ramen rezance. Medzi najobľúbenejšie rameny tu patrí hovädzí ramen s chili, ale aj vegetariánska verzia Yasai ramen so zeleninovým vývarom, chicken ramen, wagamama ramen či kačací ramen, ktorému slanosť dodáva rybacia omáčka. „Rameny si naozaj vychutnáte,“ hovorí Peter Velíšek a my sa ani nečudujeme, pri bežnej objednávke pred seba totiž dostanete neuveriteľných 750 gramov jedla, čo je už dosť aj pre poriadnych jedákov. Žiadne malé umelecky elegantné porcie z luxusných reštaurácií…

wagamama

wagamama

wagamama

Ak sa do wagamamy vyberiete s deťmi, urobíte dobre. Na najmenších návštevníkov sú tu skvelo pripravení, deti dokonca dostali vlastné špeciálne menu. Je to jednoduchšia verzia toho „dospeláckeho“ – ramen im napríklad kuchári pripravia s kuracím mäskom (nakrájaným na menšie kúsky, aby sa im ľahko jedlo), kukuricou a zeleninou. Každé jedlo môžu jesť okrem klasického príbora aj detskými drevenými paličkami a čas môžu zabiť napríklad vymaľovávaním si celého menu. V klasickej ponuke ramenov nájdete veľa zaujímavých ingrediencií, ktoré vás možno na prvý pohľad zaskočia – zelené riasy, vajíčko marinované v čaji a sóji, miso pasta či tzv. „turbo omáčka“ – podľa šéfkuchára najštipľavejšia vec, ktorú vo wagamame majú.

wagamama

wagamamama

Ak vám bude vo wagamame chutiť, nebojte sa kuchárov pochváliť alebo im odovzdať priamu spätnú väzbu, keď sa vám čokoľvek nebude páčiť. Z Londýna je vraj zvyknutý na priamu reakciu od hostí pri stole, no v Bratislave na to nedostáva dosť príležitostí. Napriek tomu sa však snažia vo wagamame udržať tú najvyššiu kvalitu, za ktorú bol oceňovaný aj v Británii. „Mojou úlohou je zabezpečiť aby ste na stôl dostali to isté jedlo, ako by ste dostali v Londýne či kdekoľvek inde na svete,“ hovorí. Keď najbližšie budete cestovať a uvidíte wagamamu, vedzte, že na dobrú polievku môžete ísť naozaj kdekoľvek. Aj v centre Bratislavy.

wagamama

servírovanie

ramen

Text: Miroslava Germanová

Foto: Ondrej Bobek

 

 

 

 

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť