Rwandská káva na Slovensku + súťaž

 Rwandská káva na Slovensku + súťaž

“Do Rwandy ma nepriviedla káva. Káva ma očarila až tam. Chuť a aróma rwandskej kávy ma nepustili ani po návrate domov. Ale s rozčarovaním som zistil, že okrem pár podpriemerných značiek je rwandská káva na Slovensku takmer nedostupná”, tvrdí Erik Šimšík.

 

 

Autor článku Erik s priateľmi na plantáži

 

Garuka v miestnom jazyku znamená  „príďte opäť“. Už samotný názov napovedá, že pri tejto káve sa kladie dôraz na najvyššiu kvalitu a spokojnosť zákazníka. Pokiaľ máte radi kávy s “príbehom”, zaujme vás, že Garuka spája tri asociácie malých, lokálnych pestovateľov v oblasti jazera Kivu, na západe Rwandy. Výrobný proces je plne pod kontrolou lokálnych farmárov združených vo výrobnej asociácii, ktorí kávu celoročne pestujú na svojich malých políčkach, ručne zbierajú a triedia kávové zrná, ktoré sa spracúvajú výlučne mokrým procesom.Tento kvalitnejší a o to náročnejší proces garantuje len tie najkvalitnejšie kávové zrná. Následne sa zrná rozložia na stoly, kde sa 10 až 15 dní sušia na slnku. Výsledná vlhkosť sa pohybuje medzi 10-12%Samotnému procesu praženia predchádza záverečná kontrola kvality a ručné odstránenie prípadných nevyhovujúcich zŕn. 

 

Bourbon Arabica je veľmi obľúbená

 

“Káva Garuka má najvyššie hodnotenie v klasifikácii SCAA – fully washed specialty grade – čo, okrem iného, znamená, že v 300 gramoch Garuky je maximálne 5 nekvalitných alebo poškodených zŕn, čím sa môže pochváliť len málo káv dostupných na Slovenskom trhu” , tvrdí Erik z firmy Gorifee, ktorá dováža túto kávu.

Garuka

 

Garuka ocenenie

Chuť tejto gurmánskej kávy pripomína tmavú čokoládu, korenie a zrelé ovocie . Káva má neodmysliteľnú krému a jej chuť je veľmi príjemná, čokoládová s jemnou kakaovo-horkou chuťou.

Súťaž: Pokiaľ vás táto rwandská káva zaujala, napíšte nám do komentáru pod článkom, čo na káve najviac milujete. Najlepšie odpovede odmeníme 500g balením kávy Garuka. Výhercovia: Lukáš Bojkovský a Michal Deblasco Blasco

 

Foto: Erik Šimšík

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články